4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialCavnicul, poluat cu zinc

Cavnicul, poluat cu zinc

Râul a fost poluat cu substanţe provenite dintr-un depozit administrat de compania Remin.

Un râu din Maramureş a fost poluat cu xantaţi proveniţi dintr-un depozit al vechii flotaţii a Uzinei de Prelucrare Cavnic, care aparţine Companiei Naţionale Remin SA. Oficialii companiei au dat din umeri şi au spus că nu cunosc modalitatea în care în depozitul lor au ajuns nişte saci cu sulfat de zinc şi de aluminiu, precum şi câteva butoaie cu substanţe folosite în procesul de flotare. Acestea reprezintă, de fapt, sursa de poluare a râului Cavnic. Reprezentanţii companiei miniere susţin că substanţele chimice au fost aduse şi depozitate recent în încăpere, dar într-un mod necorespunzător, fapt care a dus la posibila poluare a râului. Pentru că nimeni nu-şi asumă vina, Comitetul Judeţean de Urgenţă Maramureş a cerut poliţiei locale să identifice modul cum au ajuns aceste substanţe chimice în hala Remin.

Ploaia, „vinovată” de poluare

O comisie formată din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Instituţiei Prefectului şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) a constatat că într-un spaţiu neprotejat de apa pluvială din incinta vechii flotaţii din Cavnic erau depozitaţi aproximativ 30 de saci cu sulfat de zinc şi sulfat de aluminiu. „Ploile din ultima perioadă au favorizat pătrunderea apei pluviale în spaţiul de păstrare şi au inundat o parte din sacii cu substanţele chimice. De asemenea, în imediata apropiere a uşii de intrare în încăpere s-au identificat cinci butoaie cu polipropilenă (n.red. – substanţe utilizate în procesul de flotare)”, a spus Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al IJSU Maramureş. Din depozitul Remin, apa s-a scurs, evacuată în râul Cavnic, care „prezenta fenomenul de spumare a apei râului pe o distanţă de aproximativ patru kilometri”.  

 

Concentraţie depăşită de 60 de ori

Deşi nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă, în urma analizelor probelor de apă autorităţile au constatat că a fost depăşită concentraţia de zinc de 60 de ori peste media legală europeană. Compania Remin a fost amendată cu 20.000 de lei, iar angajaţii societăţii miniere au fost obligaţi să depoziteze sacii şi butoaiele „nimănui” într-un spaţiu uscat şi să elimine substanţele chimice, conform legislaţiei de protecţie a mediului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă