2.8 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCaviar "made in Timisoara", in restaurante

Caviar „made in Timisoara”, in restaurante

Cele mai selecte restaurante din lume ar putea avea cat de curand in meniuri icre negre "made in Timisoara". Fundatia Euro-Sturio a demarat un ambitios proiect care vizeaza construirea la Timisoara a unei ferme de crestere a sturionilor. Presedintele filialei Timisoara a fundatiei Euro-Sturio, Dorel Lazu, care este si cadru didactic la Facultatea de Zootehnie a Universitatii de stiinte Agricole a Banatului, spune ca ferma de crestere a sturionilor va fi construita in zona Padurii Verzi din orasul de pe Bega, iar lucrarile sunt deja avansate. "Proiectul a fost avizat, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii a aprobat alocarea sumei de 260.000 de euro. Suntem in grafic, la ora actuala avem deja achizitionate utilajele", a declarat pentru Romania libera profesorul Dorel Lazu. El a precizat ca, potrivit aprobarii MEdC, proiectul va fi finalizat pana in mai 2008. Bazinele si celelalte anexe vor fi construite intr-un garaj vechi, dezafectat. Vor exista in total 16 bazine mari si 26 de capacitate mai mica, precum si 12 incubatoare. Specialistii mai spun ca efortul financiar pentru demararea acestui proiect mai putin obisnuit pentru o zona de campie se ridica la aproximativ un milion de lei. Intr-o prima faza va fi testata tehnologia de crestere a sturionilor, iar in urmatorii ani s-ar putea obtine o productie de 100 de kilograme pe metru cub, estimeaza specialistii. Afacerea ar putea fi una extrem de profitabila, in conditiile in care icrele negre sunt una dintre cele mai cautate delicatese in intreaga lume, iar preturile sunt pe masura. "Daca sturionii cresc pana la varsta de maturitate, ei pot aduce bani frumosi. Un kilogram de icre negre se vinde cu sume intre 400 si 1.500 de euro ", mai spune Dorel Lazu. Afacerea este favorizata de faptul ca Guvernul a instituit o prohibitie de 10 ani la pescuitul sturionilor din Dunare si din Marea Neagra. De asemenea, exista un moratoriu international, initiat de SUA, cu privire la cumpararea acestor pesti, pentru ca speciile de sturioni sunt periclitate.

PROIECTE
Un proiect asemanator se afla in derulare si in localitatea timiseana Giarmata, unde pe o suprafata de circa 4.000 de metri patrati au fost ridicate cinci hale, cu un volum de 2.200 de metri cubi de apa. Profesorul Dorel Lazu spune ca exista o initiativa de a se construi aici inclusiv o fabrica de furaje, precum si o sectie de industrializare a pestelui, investitia fiind estimata la 5 milioane de euro. La fel, in localitatea timiseana Fardea (langa lacul Surduc) va fi construita in acest an, cu fonduri SAPARD, o hala de 500 de metri patrati pentru cresterea sturionilor, investitia ridicandu-se la circa 650.000 de euro.

Cele mai citite

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă