Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a reusit sa salveze, pentru moment cel putin, cele 30 de case de vacanta din Eforie Nord, pe care le detine in administrare, dupa ce Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara a instituit sechestru asigurator pe acestea in contul datoriilor, iar apoi a incercat sa le vanda. Dupa un proces care a durat aproape un an, Judecatoria Constanta – care a avut pe rol dosarul – a admis, in parte, cererea formulata de CNH pentru suspendarea executarii. In schimb, obiectivele care apartin companiei se afla inca sub sechestru.
Executare contestata
Anul trecut, DGFP Hunedoara a decis executarea silita a Companiei Nationale a Huilei Petrosani, in contul datoriilor la bugetul de stat, calculate la acea vreme la peste 8.000 de miliarde lei. Obiectul executarii era constituit de 30 de casute de vacanta detinute de CNH – prin Exploatarea Miniera Paroseni – la Eforie Nord, imobile ce se aflau sub sechestru asigurator si care au fost scoase la vanzare prin Adminsitratia Finantelor Publice Eforie, care a avut rol de organ fiscal de valorificare a bunurilor.
Pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la 1,65 miliarde lei, suma mult mai mica decat valoarea reala a acestora, drept pentru care reprezentantii companiei au decis sa se adreseze instantei de judecata, unde au depus o contestatie. La vremea respectiva, conducerea CNH isi exprima convingerea ca in spatele acestei afaceri stau interese ale unor oameni de afaceri influenti din Valea Jiului care ar fi dorit sa puna mana pe casutele de vacanta la un pret de nimic. Administratorii casutelor au sustinut in permanenta ca pretul real al acestor obiective este de cel putin 10 miliarde lei, mai ales ca au suferit imbunatatiri.
Actiune admisa
Dupa aproape un an de procese, un complet de judecata au dat solutia in dosar, admitand in parte cererea de suspendare a executarii silite depusa de CNH Petrosani. In plus, in timpul procesului s-a dispus efectuarea unei reevaluari a casutelor de vacanta aflate in litigiu, iar valoarea acestora a crescut cu mult fata de cea stabilita initial de DGFP Hunedoara, condusa la acea vreme de Vasile Rusan.
Directorul general al companiei, Daniel Surulescu a declarat ca aceasta admitere partiala se refera, de fapt, la cateva observatii de natura tehnica si economica formulate fata de expertiza de la dosar, care trebuie acum analizate. El a mai spus ca, deocamdata, casutele de vacanta ale minerilor au scapat de vanzare, dar se afla inca sub sechestru asigurator.
Pe de alta parte, Sindicatul Liber de la EM Paroseni, sustinut de Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului si chiar de CNH, a demarat demersurile in vederea cumpararii acestor casute. Marian Holban, liderul minerilor de la Paroseni, a afirmat ca se poarta discutii avansate cu DGFP Bucuresti pentru scoaterea de sub sechestru si preluarea obiectivelor din Eforie Nord.