16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCasa de Pensii, gaura neagra la bugetul de stat

Casa de Pensii, gaura neagra la bugetul de stat

Casa Judeteana de Pensii Constanta a fost data in judecata de sute de cadre didactice din cauza pensiilor mici, in care nu au fost retinute diverse sporuri sau mariri de salarii. Deja majoritatea profesorilor au castigat litigiul, magistratii constanteni indreptand erorile Casei de Pensii. Din neglijenta unor functionari, sute de milioane de lei vechi sunt scoase din bugetul de stat pentru plata cheltuielilor de judecata si onorariile avocatilor.
In anul 2004, aproape 350 de foste cadre didactice au ajuns in fata magistratilor constanteni pentru a-si capata drepturile cuvenite dupa zeci de ani de munca. In plangerile inaintate acestia semnalau faptul ca banii primiti sunt mai putini decat valoarea reala.
Printre acestia s-au numarat si profesorii Niculina Cucurezeanu si Paraschiva Panaitescu. Astfel, in dosarul 647/AS/2003, instanta a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile, care a relevat faptul ca la data de 1 ianuarie 2005 Niculina Cucurezeanu trebuia sa primeasca o pensie lunara de 8,5 milioane lei vechi, iar Paraschiva Panaitescu, 7,5 milioane.
De asemenea, expertul Claudiu Deca a mai considerat ca femeile mai trebuie despagubite cu suma totala de 268 milioane lei vechi, reprezentand diferenta dintre pensia initiala si cea stabilita de expert. Pana in momentul de fata, Tribunalul si Curtea de Apel Constanta au desfiintat aproape 300 de decizii de pensie, emise de catre Casa de Judeteana de Pensii Constanta.
Astfel, aceasta a fost obligata la plata diferentei dintre pensia initiala si cuantumul majorat dispus de instanta de judecata. De asemenea, Casa de Pensii a mai fost obligata la plata cheltuielilor de judecata, a onorariului de expert, precum si cel al avocatului, atat pe fond, cat si pe recurs.

Greseli… iertate

Suma pe care perdantii proceselor au trebuit sa o plateasca sare usor de un miliard de lei, doar daca consideram ca pentru fiecare reclamant au fost obligati sa plateasca trei milioane lei. Totodata, daca se iau in calcul sumele la plata carora a fost obligata Casa de Pensii, prin recalcularea cuantumului pensilor si prin stabilirea diferentelor dintre suma initiala si cea recalculata, reiese ca din cauza greselilor facute de cativa functionari au fost scoase din bugetul statului alte cateva miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, despagubirile acordate pensionarilor privati de anumite drepturi trebuiau platite din buzunarul salariatilor Casei de Pensii, in functie de vina fiecaruia, asa cum prevede Legea Pensiilor. Mai mult de atat, articolul 145 din Legea 19/2000 prevede ca „incalcarea legii atrage, dupa caz, raspunderea civila, contraventionala sau penala a altor persoane, dar si a salariatilor Casei Judetene de Pensii care se fac vinovati de incalcarea celor aratate”.

Cele mai citite

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare față de modelul anterior

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare decât modelul anterior, a declarat reseller pentru Reuters, chiar dacă acesta...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă