Cele mai bune cărţi din 2009 premiate de scriitorii mureşeni.
Adevenit deja o tradiţie ca la sfârşit de an Filiala Târgu-Mureş a Uniunii Scriitorilor să premieze cele mai bune cărţi publicate în urmă cu un an. Festivităţile de premiere a cărţilor publicate în 2009 s-au desfăşurat la sediul Revistei „Vatra” în prezenţa a peste 30 de scriitori, membri sau invitaţi iubitori de literatură.
Cine sunt premianţii
Jurizarea a fost efectuată de scriitorii Cornel Moraru, preşedinte, Al. Cistelecan şi Eugeniu Nistor, membri. „Juriul a hotărât că Iulian Boldea trebuie să primească Premiul pentru critică şi istorie literară pentru coordonarea şi îngrijirea ediţiei Nicolae Balotă – «Peregrin prin patria cuvintelor», Ed. Euro Press, Bucureşti, 2009″, spun organizatorii. La capitolul „Eseu”, a fost desemnată câştigătoare cartea lui Dorin Ştefănescu „Celălalt Hasdeu. Doctrina esoterică”, Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2009, în timp ce Kocsis Francisko a primit premiul pentru cea mai bună traducere, pentru traducerile din volumul lui Remenyk Sandor „Ultima casă”, Ed. Eikon şi Ed. Arcade, Cluj-Napoca şi Bistriţa, 2009. La capitolul „Poezie” au fost acordate trei premii. Astfel, au primit aprecierile juriului şi, implicit, Premiul Uniunii Scriitorilor Filiala Târgu-Mureş pentru poezie poetul Ion Dumbravă, pentru volumul „Departele din aproape”, Ed. Romghid, Târgu-Mureş, 2009, poetul Lazăr Lădariu, pentru volumul „Naşterea umbrei”, Ed. Nico, Târgu-Mureş, 2009, şi poetul Adrian Armand Giurgea, pentru volumul „Iarba dracului”, Ed. Ardealul, Târgu-Mureş, 2009.
Tot cu ocazia decernării premiilor USR-Filiala Târgu-Mureş, organizatorii evenimentului au conferit diplome de excelenţă Primăriei Municipiului Târgu-Mureş şi dr. Mihai Ardelean – „pentru sprijinul constant acordat scriitorilor mureşeni”, iar la jubileul celor 15 ani de funcţionare neîntreruptă sub egida de onoare a Uniunii Scriitorilor Editura „Ardealul” din Târgu-Mureş a acordat două diplome de excelenţă prof. Cornelia Toşa, poetă, şi dr. Onoriu I. Corfariu, prozator.
„Sub zodia patimilor”
În cadrul evenimentului literar de la sfârşit de an a fost lansat cel mai recent roman al prozatorului şi profesorului universitar Ion Ilie Mileşan, „Sub zodia patimilor”, un roman atât cu valoare de document datorită limbajului neaoş românesc utilizat în depănarea povestirii, cât şi cu veleităţi de roman poliţist, dacă e să privim firul epic al acestuia. Concluzia celor care au prezentat romanul a fost că Ion Ilie Mileşan, este un prozator redutabil, mult prea modest faţă de talentul şi pasiunea sa pentru literatură.