O retea transfrontaliera specializata in traficul de persoane din Republica Moldova a fost "decapitata" de politistii romani si de granicerii unguri
sase persoane, dintre care 2 romani si patru moldoveni, au fost arestate preventiv de autoritatile maghiare pentru aderare la grup infractional si trafic de migranti. In cadrul aceleiasi actiuni de anvergura, alti sapte insi au fost retinuti in orasul simleul Silvaniei. Judecatorii au emis pe numele a sase dintre ei mandate de arestare preventiva, in timp ce al saptelea a primit interdictie de a parasi localitatea.
Potrivit politistilor, reteaua s-a constituit in urma cu un an si avea sediul la simleul Silvaniei. Cei 35 de membri ai retelei au reusit sa plaseze ilegal in Occident 100 de persoane, pentru transportul fiecaruia incasand sume cuprinse intre 2.200 si 3.000 de euro. Politistii sustin ca membri retelei au numeroase dosare pe rolul instantelor pentru ultraj, reglare de conturi, distrugeri de bunuri si furt. "Instaurasera in oras o serie de reguli, toata lumea se temea de ei", a precizat ieri Dragos Gheorghiu, seful BCCO Cluj. El a mai spus ca reteaua era filata de multa vreme, iar actiunea a angrenat numeroase forte, printre care SRI-ul si serviciul de informatii al Ministerului de Interne.
Trecerea granitei se facea cu carti de identitate furate sau false. Anchetatorii cred ca mai multi minori din simleul Silvaniei erau indemnati sa fure carti de identitate de la parintii sau cunoscutii lor, pe care le vindeau pe 50 lei traficantilor. In urma a 24 de descinderi si perchezitii efectuate la domiciliul celor vizati au fost descoperite 50 de carti de identitate si 22 de pasapoarte romanesti falsificate.
Potrivit procurorului Dan Budusan de la biroul DIICOT Salaj, exodul traficantilor se facea pe baza unor vize de turist. Ulterior, la Budapesta migrantilor le erau inmanate actele false, iar trecerea in Austria se facea prin punctul de frontiera Hegyeshalom. Odata ajunsi la destinatii, migrantii trebuiau sa predea actele pentru a mai fi folosite la alte transporturi. Anchetatorii au refuzat sa ofere informatii privind identitatea capilor retelei din motive de securitate care tin de capturarea altor colaboratori si membri din Arad, Bucuresti si Brasov.
De asemenea, politistii spun ca unii dintre traficanti au facut parte dintr-o retea similara tot cu sediul la simleu, anihilata in 2003 intr-o actiune numita Operatiunea Magura.