În toate judeţele au fost formulate propuneri ciudate.
Candidaţii pentru Parlamentul României folosesc tot felul de tehnici pentru a obţine voturile electoratului. Promisiunile lor devin de multe ori absurde. Un candidat care vrea să-l înfrângă pe socrul premierului Ponta, promite că noua Constituţie va fi cea americană, tradusă de Google, PRM vrea alianţă cu UDMR pentru regionalizare, miniştrii vin pe bani publici să-şi susţină candidaţii. Şi Curtea de Conturi face controale şi trimite rapoarte exact în campania electorală, mai ales când trebuie demolat un anume candidat.
La Timiş, candidaţii vor o Constituţie tradusă de pe Google
Surpriză la lansarea candidaţilor PP-DD la Lugoj, în judeţul Timiş. A fost organizat un spectacol folcloric pentru prezentarea candidaţilor Ramona Conţescu (candidat la funcţia de deputat în Colegiul 7) şi Ioan Iovescu (candidat la funcţia de senator în Colegiul 4). Ioan Iovescu este contracandidatul socrului premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu. Ioan Iovescu le-a spus celor prezenţi la lansare că dacă va fi ales, va milita pentru schimbarea Constituţiei. „Ne trebuie o Constituţie simplă, nu una cu multe articole. Constituţia noastră este mult prea stufoasă. Cu aşa o Constituţie, te poţi ascunde, poţi face fărădelegi. Ne trebuie o Constituţie simplă. Luăm Constituţia Americii, dăm pe Google, o traducem şi vedem!”, le-a explicat Iovescu alegătorilor. Nici Ramona Conţescu nu a ezitat să-şi prezinte programul electoral. Ea le-a spus celor prezenţi că „Vreau să creştem calitatea vieţii la sate, să încurajăm agricultura, să aducem subvenţii pentru agricultori şi chiar fonduri europene”.
În judeţul Timiş, PRM anunţă că vrea o alianţă PRM-UDMR şi vor susţine regionalizarea ţării, dar în condiţiile lui Vadim. Adică, România să aibă patru regiuni: România, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei şi Cadrilaterul. „Dacă UDMR, care de mult timp insistă în această problemă, va fi de acord cu varianta noastră de regionalizare, s-ar putea să propun conducerii centrale a PRM să facem o alianţă PRM-UDMR şi să-i luăm cu noi la guvernare”, a declarat Livius Ţîrnea, preşedintele PRM Timiş şi candidatul partidului în Colegiul nr. 2 pentru Senat.
La Deva, cu Curtea de Conturi
Complet întâmplător, reprezentanţii Primăriei Deva au prezentat rapoartele auditului efectuat de Curtea de Conturi pentru anii 2010, 2011 şi prima jumătate a acestui an. Conform Curţii de Conturi, există un prejudiciu de peste 1,6 milioane de lei care a rezultat în urma contractului de concesiune a serviciului de salubritate. „Vinovat” de prejudiciu este tocmai fostul primar al Devei, Mircia Muntean, candidatul ARD la Camera Deputaţilor chiar în colegiul Deva.
La Arad, campanie electorală pe bani publici
La Arad, după modelul ARD, USL face campanie electorală pe bani publici. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a venit la Arad la aniversarea a 200 de ani de învăţământ românesc, dar nu a ocolit partidul şi candidaţii acestuia cu care a efectuat vizite în diverse şcoli din judeţul Arad. Nici ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, nu i-a ocolit pe arădeni. A venit, a discutat cu reprezentanţi ai sindicatelor, a avut contacte cu oameni de afaceri arădeni şi a trecut pe la partid să-i susţină pe candidaţii USL.
La Arad, Asociaţia Arad Km zero a protestat faţă de campania lui Mihai Răzvan Ungureanu, candidat ARD. Membri ai asociaţiei l-au aşteptat pe fostul premier la intrarea într-o televiziune din Arad, „înarmaţi” cu pancarte şi portavoce. Mihai Răzvan Ungureanu şi-a trimis reprezentantul, pe primarul Gheorghe Falcă. Acesta l-a înlocuit în emisiune pentru a nu da ochii cu protestatarii. „Noi ne bucurăm că am reuşit să-i scutim pe concetăţenii noştri de minciunile eroului din serialul «Kobe, unsul celor 78 zile», dar ne întristăm de substituirea cu nevroticul personaj ce şi-a făcut apariţia cu acelaşi rânjet, de acum foarte cunoscut”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Arad Km zero.
În Bihor, ARD foloseşte reprezentanţi ai USL ca agenţi electorali
Radu Ţîrle, candidatul ARD pentru Colegiul 2 Senat în judeţul Bihor, a provocat un scandal electoral. Într-un pliant electoral, Ţîrle foloseşte două declaraţii ale lui Cornel Popa, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor din partea USL, şi Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea ales din partea USL. Cele două declaraţii sunt: „Radu Ţîrle este un om care poate schimba lucrurile, care va gestiona puterea în interesul bihorenilor (Ilie Bolojan)” şi „Pentru Radu Ţîrle, administraţia este un lucru sfânt (Cornel Popa)”. Atât Popa cât şi Bolojan recunosc că cele două declaraţii le aparţin, dar sunt din 2008, când şi Radu Ţârle era membru PNL. „Aceste declaraţii erau făcute când încă nu developasem până la capăt caracterul său infect. Cred că nu are ce căuta nici în politică, pentru că şi aşa politica abundă de oameni care nu-şi văd decât interesul propriu. Nu îl susţin pe Radu Ţîrle de nici o culoare şi nu vreau să mai am de-a face cu el toată viaţa mea”, a declarat Cornel Popa. „Ţîrle ţine neapărat să se facă de rahat. Tocmai am aflat că a pus pe pliantul lui nişte citate din Cornel Popa şi Ilie Bolojan de pe vremea când se prefăcea că e liberal. Minciună ordinară! Crede că îşi poate bate joc de oameni în continuare. Frumos exemplu din parte unei pretins reprezentant al unei biserici. Ruşine, Radu Ţîrle!”, a scris în 16 noiembrie pe facebook-ul său, candidatul USL pentru acelaşi colegiu, Cristian Bodea.
Prinţ penticostal
Radu Ţîrle a fost supranumit de către Ioan Ceuta, preşedintele Centrului Creştin Bucureşti, „prinţ penticostal”. ARD Bihor a reacţionat la declaraţiile lui Popa şi Bolojan. „Electoratul are acum dreptul să se întrebe: dacă în 2012, declaraţiile din 2008 ale colegilor domnului Gigi Becali «nu mai au nici o valoare» (aşa cum îi asigură însuşi primarul Oradiei) este posibil ca garanţiile de azi ale lui Ilie Bolojan să devină doar vorbe în vânt, peste un an ori peste patru”, se arată într-un comunicat de presă al ARD Bihor.