9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCalul troian Tanase Barde si grupul "M"

Calul troian Tanase Barde si grupul „M”

Apele in PD Constanta par sa se fi linistit o data cu stabilirea noilor membri ai conducerii organizatiei din municipiul resedinta de judet. Perioada cand gruparea „M” a lucrat impreuna, cu ceva timp in urma, a fost reinviata. Laurentiu Mironescu poate acum sa rada in nasul tuturor celor care au incercat sa i se impotriveasca. Ca un adevarat erou, Mironescu a demonstrat ca se poate acomoda situatiilor cu care a fost pus fata in fata, generate atat de colegii de partid, cat si de insasi viata politica. Deputatul a demonstrat ca stie ce vrea: a candidat si a castigat impreuna cu cei care l-au impins de la spate. In sfarsit, la Constanta, Mironescu a reusit sa obtina ceea ce, cu mai mult timp in urma, ii fusese refuzat: o functie la care visa inca din momentul in care s-a declansat reconstituirea organizatiei municipale Constanta.
Mironescu si-a depus candidatura pentru un loc in Biroul Permanent Local, dar discursul lui, in care a facut referire la vasta sa experienta de director al Administratiei Portului Constanta, a „strecurat”, ca din intamplare, referiri la relatia sa cu Traian Basescu. Mironescu „a cazut cu brio”, asa cum spune un coleg de partid, pentru ca nu era cunoscut de colegi, iar alta categorie era a celor care se lovisera de el la APC si stiau cu cine au de-a face. Episodul s-a incheiat. Mironescu a disparut meteoric, dar a reaparut din neant imediat ce a fost vorba despre ocuparea scaunelor vacante din BPL, pe la inceputul lui 2004. „Jocurile”, asa cum se fac ele de fiecare data cand este vorba despre alegeri, au facut din Mironescu membru in biroul local. La acea vreme, se intocmisera doua liste pe care erau inscrisi oameni loiali lui Dumitru Moinescu, pe de-o parte, si lui Danut Moisoiu, pe de alta. In buletinele de vot, pe pozitia 1 au fost trecuti candidatii impinsi de Moisoiu, pe cea de-a doua, cei ai lui Moinescu. Putini dintre delegatii la Consiliul de Coordonare Local au stiut care sunt dedesubturile. Au aflat numai ceea ce ar fi trebuit sa stie, adica sa taie de pe buletinele de vot ordinea 2 si, eventual, 3, modalitate prin care Mironescu, aproape anonim la acea vreme, a devenit unul dintre membrii importanti ai organizatiei municipale Constanta. Dupa cum se poate observa, Mironescu a fost un elev silitor, dar a avut si dascali pe masura. Una dintre primele sale experiente politice a fost in masura sa-i arate ca cinstea nu este o calitate daca doresti sa avansezi in acest tip de cariera.

„Adunatura” din BPL Constanta

Lui Dumitru Moinescu nu i se poate nega meritul de a fi adus in BPL oameni de calitate, cu experienta manageriala si chiar politica, care au avut grija ca treburile sa mearga bine la municipiu. In schimb, Adrian Manole si compania, sub pretextul promovarii adevaratilor membri de partid, a dus in biroul local casnice, pensionari, suplinitori din invatamant. Mironescu si-a marturisit dezamagirea dupa primele sedinte ale BPL la care a participat. De vina erau nivelul si calitatea discutiilor. Se pare ca viitorul deputat a trecut cu bine peste aceste aspecte care-i afectau intelectul. Alegerile din 24 septembrie au reconfirmat faptul ca Laurentiu Mironescu, „pupila” lui Danut Moisoiu, a beneficiat de sprijinul masei de manevra create special pentru atingerea scopurilor. Controlul se exercita… financiar. Cu o suma derizorie, „devotamentul” membrilor din BPL poate fi cumparat si mentinut atat cat este necesar.
Pe lista de candidati pentru Consiliul Local Constanta, Laurentiu Mironescu nu a figurat, pentru ca nu reprezenta nimic. Sansa i-a suras in momentul in care Paul Branza s-a retras din cursa pentru ocuparea unei functii de consilier local.

Ca un adevarat Fat-Frumos

Nu credem ca sunt putini cei care isi amintesc de framantarile din Partidul Democrat in momentul in care a inceput completarea listei de candidati ai Aliantei D.A. la Parlament.
A fost momentul cand, din umbra, a aparut Tanase Barde, ex-taranist, renegat de Victor Ciorbea, care nu se putea sa nu se alature prietenului Laurentiu Mironescu, chiar daca era vorba despre eliminarea omului care l-a adus in PD, nimeni altul decat Stelian Dutu (inscris pe unul dintre locurile considerate neeligibile!). Interesul l-a facut pe Mironescu sa-i faca curte lui Dumitru Moinescu pentru a-si atinge telurile. Deputatul in devenire, in ciuda faptului ca nu a indeplinit criteriile privind accesul pe lista de parlamentari, dar nici nu a primit acordul membrilor Biroului Permanent Judetean, pentru ca nu-si depusese candidatura, a ajuns pe lista cu sustinere de la Bucuresti. Se spune ca cel care l-a ajutat sa creasca cat altii intr-un an, pe langa colegii din organizatia de la Constanta, a fost Cozmin Gusa, chiar daca tanarul om politic lasa sa se inteleaga ca se afla sub aripa lui Basescu.

Pupat Piata Independentei

Adversitatile au fost date uitarii atunci cand a venit vorba de o actiune concertata a carei tinta era Stelian Dutu. Moinescu si Mironescu si-au dat mana pentru atingerea unui scop comun, la fel Moisoiu, in jurul caruia a gravitat mereu Adrian Manole, au ajuns la o comunicare armonioasa si utila. Conform zicalei „scopul scuza mijloacele”, pe baza unui parteneriat nescris, cei patru au actionat la unison.

Strategie de campanie

Alegerile pentru structurile de conducere la organizatia judeteana sunt un nou prilej de manifestare a unitatii modului de gandire a celor care se afla, fata de gruparea Stelian Dutu, de cealalta parte a baricadei. Consiliul de Coordonare Judetean urmeaza sa fie convocat spre sfarsitul acestei luni, iar mecanismul legat de alegerile interne a fost pus in miscare. Planul pare simplu si este considerat a fi cea mai buna solutie pentru a permite acces restrans, sau chiar inexistent, oamenilor din gruparea adversarului. Deja se vehiculeaza zvonul ca Tanase Barde aspira la functia de presedinte al organizatiei judetene, dupa ce a ratat lansarea spre Parlament, de aceasta data din postura de democrat. Strategia gruparii „M + B” (de acesta data!) este bine gandita. Se stie ca presedintele are mare trecere la membrii din judet, motiv pentru care atentia celor interesati s-a concentrat spre zonele pe care le stapanesc: Medgidia, Constanta si, daca ar fi iesit cum se planificase, Mangalia. Se pare insa ca aici nu s-a putut aplica „metoda” de la Constanta, unde sefii asa-ziselor organizatii de cartier, care nu sunt stipulate in statut, au avut in mana presedintii de organizatii ale sectiilor de votare pe care i-au manevrat dupa bunul plac. Printre democrati mai umbla zvonul conform caruia Mironescu are de gand sa renunte la calitatea de presedinte la organizatia municipala Constanta daca delegatii la CCJ ii vor incredinta, in urma votului, misiunea de a conduce filiala, iar candidatura lui Barde sa fie doar una de convenienta. Probabil ca cei doi buni prieteni au cazut de acord asupra modului in care vor proceda si vor rupe gura targului cu „gaselnita” prin care despre actuala conducere de la judet se va vorbi la timpul trecut.

Cele mai citite

Creștere robustăa comerțului cu amănuntul în 2024: consumul de produse nealimentare, motorul principal

Principalul factor al acestui avans a fost consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un salt de 14,7% față de anul anterior. Vânzările de produse...

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă