» Patruzeci de mii de lei au fost investiti in van, in 2008, de Casa Nationala de Pensii numai in cabinetele de expertiza medicala a capacitatii de munca din judetul Mures. Acestea au fost dotate cu sase computere, in valoare de aproximativ 4.000 de lei fiecare, imprimante si memorii suplimentare, dar nu au mai fost dotate cu software-ul necsar.
"Am ramas la faza de preluare a calculatoarelor fara alte date sau conexiuni care sa poata fi utilizate la nivel judetean sau la nivel national", recunoaste seful Serviciului Judetean de Expertiza de pe langa Casa de Pensii Mures, dr. Gheorghe Samarghitan. El spune ca investitia ar fi fost initiata de nimeni altul decat de actualul ministru al Muncii, Mihai seitan, pe vremea cand acesta era secretar de stat si presedinte al Casei Nationale de Pensii. Dr. Samarghitan mai adauga ca programul care ar fi trebuit sa insoteasca cele sase computere si conectarea acestora intr-o retea de intranet ar fi fost deosebit de utile pentru "a scoate din circuit vechile metehne ale registrului unic al inregistrarilor manuale". Directorul Casei Judetene de Pensii Mures, Ileana Morent, nu stie nici ea cand va sosi software-ul promis. "Este o dotare absolut necesara pentru aceasta perioada. Urmeaza probabil sa existe un sistem integrat si in momentul in care va exista, va fi altceva", spune Ileana Morent.
Fara software-ul de rigoare, calculatoarele sunt folosite si in prezent doar pentru activitati elementare, desi pe ele autoritatile au platit sume considerate de specialistii IT din Mures drept astronomice, iar asistentele de la expertiza medicala au urmat chiar cursuri de specializare pentru a putea folosi programul cu pricina. "Am primit calculatoarele acum doi ani si in prezent nu putem folosi calculatorul din cauza ca nu avem softul necesar. Pentru asta am facut un curs, in vara anului 2008, in urma cu doi ani", spune asistentul social Alina Moldovan, in timp ce Maria Botan, medic primar in expertiza medicala la Targu-Mures, recunoaste ca si la inceputul acestui an se folosea tot de masina de scris pentru a completa documentatia necesara, si nu de calculatorul si imprimanta primite. "Nu avem tehnologia necesara, programul. Programul care trebuie introdus in calculator, dupa care sa lucram centralizat in toata tara", spune Maria Botan. Ea adauga ca medicilor li s-ar fi comunicat ca nu mai sunt fondurile necesare pentru achizitionarea programului. Un alt exemplu concret al investitiei fara rost din bani publici este cel de la Sighisoara, unde seful cabinetului de expertiza medicala a capacitatii de munca a recunoscut ca pastreaza intregul echipament la domiciliul sau, impachetat exact cum i-a fost trimis acum doi ani.
Potrivit documentelor oficiale de la Targu-Mures, valoarea de inventar a fiecarei din cele sase statii de lucru (PC-uri) este de 3909,53 de lei, iar cea a imprimantelor este de 527,11 lei. Acestora li se adauga doua memorii SDRAM2 de 512MB, cu pret unitar de 1937,16 lei si altele doua de 1024 MB, a caror valoare unitara este de 3357,71 lei, dar si patru disk drive de 861,06 lei. Specialistii IT de la Targu-Mures considera ca valorile de inventar ar fi chiar de patru ori mai mari decat valoarea reala actualizata a acestora.