Tinerii care inovează ar urma să fie susţinuţi de către Uniunea Europeană.
Europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler, fost ministru delegat pentru Comerţ în România, în prezent membru al grupului parlamentar al Partidului Popular European, a propus Parlamentului European acordarea unor burse pentru tinerii ingineri care lucrează în diverse domenii şi care ar avea menirea de a-i încuraja pe aceştia în cercetările lor tehnice şi de inovare. Beneficiarii acestui sistem de burse vor fi tinerii care locuiesc în ţările membre ale UE.
Declin al studiilor tehnice
Iuliu Winkler a spus că ideea i-a venit de la faptul că se observă un declin al studiilor tehnice în mai multe state ale UE şi că i s-a părut firesc ca tinerii să fie îndemnaţi prin anumite mijloace să profeseze şi să studieze mai mult. Europarlamentarul a spus că în acest context România ar trebui să-şi menţină avantajele pe care le are deja, ale unui învăţământ tehnic destul de dezvoltat şi apreciat, mai ales că specialiştii ar trebui convinşi să rămână acasă.
„În cazul unui stat ca România, bursa ar trebui să contribuie la menţinerea interesului tinerilor pentru studiile tehnice. Cred că este foarte important pentru România să avem, în continuare, ingineri şi inovatori competenţi pentru că suntem o ţară cu un suport industrial puternic şi ar trebui să păstrăm acest avantaj şi în viitor”, a spus Iuliu Winkler. Potrivit iniţiativei europarlamentarului, fiecare stat membru ar urma să ofere 100 de asemenea burse. Bugetul total ar urma să se ridice la 30 de milioane de euro, anual. Programul ar putea fi început anul viitor, în cazul în care va fi sprijinit în comisiile de specialitate din Parlamentul European. Propunerea lui Winkler, care este şi liderul UDMR Hunedoara, a fost inclusă şi în raportul Comisiei speciale pentru criza economică, care a fost adoptat în iulie, la Strasbourg.
Pleacă inginerii
Preocuparea lui Iuliu Winkler nu este una izolată. Autorităţile europene sunt tot mai preocupate să îi ţină acasă pe tinerii ingineri, care sunt tot mai tentaţi să emigreze peste Ocean, în condiţiile în care pot beneficia de salarii mai mari şi de condiţii mai bune de muncă la universităţile prestigioase din Statele Unite ale Americii ori în cadrul marilor concerne americane. Până în prezent, marile firme din Occident au suplinit plecarea tinerilor ingineri prin „importul” de ingineri din Europa de Est.