Consiliul Local Constanta ar fi trebuit, ieri, sa discute si sa adopte bugetul pe anul 2006. Marea problema este ca, prin hotarare judecatoreasca, suma cu care administratia locala ar fi trebuit sa asigure desfasurarea activitatilor programate in acest an a fost diminuata cu 200 de miliarde de lei. Conducerea Prefecturii Constanta a atacat in contencios administrativ hotararea Consiliului Local privind taxele speciale. In buget intrau, printre altele, incasarile percepute la intrarea in statiunea Mamaia, cele achitate de agentii economici pentru obtinerea certificatului de oportunitate, asa-numita taxa pentru liniste si cea legata de folosirea tramei stradale. In total este vorba despre 16 taxe, la care se adauga reducerea impozitului pe cladiri, de la 1,5 la 1%, pe care trebuie sa-l plateasca agentii economici, suspendate prin hotararea unei instante judecatoresti. Nu trebuie uitat insa ca timp de patru ani, actualul prefect al judetului si-a exercitat mandatul de consilier local si a fost de acord cu aplicarea taxelor a caror suspendare a solicitat-o si a obtinut-o zilele trecute.
Primarul Radu Mazare a explicat alesilor ce inseamna, de fapt, diminuarea cu 10% a sumelor ce ar fi trebuit sa intre in vistieria municipiului. Din acest an, spatiile verzi din Constanta si Mamaia nu vor mai putea fi irigate; nu vor mai exista agenti de paza, nici in Mamaia si nici in oras, care sa asigure protectia turistilor si sa tina cersetorii departe de intersectii; manifestarile artistice programate in sezonul estival in Mamaia se vor reduce drastic. Nici investitiile programate pentru acest an nu vor mai putea fi demarate. Edilul municipiului a specificat ca este vorba despre trei parcuri pentru copii, dupa modelul „Tara piticilor”, imposibilitatea de a se cumpara 5-6 autobuze supraetajate, de a demara lucrarile la teleschiul de pe lacul Siutghiol si la pista pentru amatorii de skateboard si patine cu rotile. Investitiile si plata seviciilor asigurate de Primarie au fost evaluate la 142 de miliarde de lei. Pentru acoperirea „gaurii” din buget, reprezentata de neincasarea taxelor speciale, consilierii au fost invitati sa decida cu privire la modalitatea reducerii diferentei de pana la 200 de miliarde.
Primarul a propus alesilor locali trei variante legate de recuperarea celor aproape 60 de miliarde de lei, reprezentate de diferenta ce trebuie acoperita prin diminuarea bugetului: sistarea partiala a programului de asfaltare, suspendarea gratuitatii pe mijloacele de transport in comun pentru anumite categorii de cetateni sau a subventiei acordate de administratia locala pentru plata gigacaloriei. Unii dintre consilierii locali au considerat ca la dezbaterea bugetului ar trebui sa participe prefectul Danut Culetu, cel care a atacat in contencios hotararea privind taxele speciale. Propunerea a fost supusa la vot. Alesii locali se vor intalni, din nou, duminica la ora 12.00, pentru a asculta argumentele pe care le va prezenta prefectul Danut Culetu in sustinerea actiunii legate de atacarea hotararii privind taxele speciale.