5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialBolnavii de cancer, trimişi În Bulgaria după medicamente

Bolnavii de cancer, trimişi În Bulgaria după medicamente

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că alocarea fondurilor pentru programul naţional de oncologie s-a făcut cu întârziere. Fila de buget a venit de abia săptămâna trecută, când în mod normal ar fi trebuit să vină la sfârşitul lunii decembrie, pentru ca în luna ianuarie să poată fi organizate licitaţiile. „Am organizat licitaţiile pentru produsele oncologice. Suntem în intervalul de cele zece zile pe care legea ne obligă pentru eventualele contestaţii”, a spus dr. Căpăţână.

Mai mult decât atât, din cauza faptului că nu există medicamente pentru toţi bolnavii cu cancer, spitalul constănţean a apelat la firmele de profil. „În Constanţa, pentru marea majoritate a pacienţilor există încă medicamente în farmacie, dar pentru o parte din pacienţi medicaţia s-a terminat, însă am convenit cu distribuitorii de medicamente să luăm un împrumut de medicamente astfel încât să acoperim necesarul până la terminarea licitaţiei. Încercăm să ajutăm aceşti pacienţi”, a declarat managerul.

„Un sistem tâmpit”

În plus, Căpăţână  nu vede cu ochi buni alocarea medicamentelor oncologice de către Spitalul Judeţean. „Este un sistem tâmpit. În mod normal, medicamentele oncologice în toată lumea se dau de către farmacii. Nu ne putem substitui noi unor farmacii care funcţionează după alte reguli şi nu văd de ce eu, ca Spital Judeţean, trebuie să depozitez, să mânui, să manipulez, să distribui gratis aceste medicamente, când ar putea fi date de către farmacii. Oamenii vin cu reţeta şi ridică medicamentele din farmacia Spitalului Judeţean, chiar dacă el este de la Cernavodă, Mangalia sau Hârşova. Nu este normal. Şi nu se face nici un fel de economie. Asta este praf în ochi. Noi trebuie să dăm medicamente pentru pacienţii pe care îi avem în spital. Nu mă obligă statul să devin farmacie de cartier”, a completat directorul.

O altă problemă ridicată de managerul constănţean este faptul că multe medicamente provin din import, iar din cauza faptului că plăţile se fac la intervale de peste 200 de zile, furnizorii de medicamente nu mai pot să îşi facă stocurile. În această situaţie, preţurile la medicamente cresc şi există sincope la aprovizionare.

Medicii, obligaţi să prescrie un medicament care nu mai există

Pe de altă parte, Căpăţână a mai spus că mulţi pacienţi sunt nevoiţi să caute în Bulgaria, acolo unde încă mai există stocuri, un medicament care nu se mai fabrică în lume. Este vorba de Metotrexat, medicament rămas în protocolul de tratament medicamentos al leucemiilor, şi pe care medicii, potrivit ghidurilor terapeutice, sunt obligaţi să îl prescrie.

„Este o aberaţie. Ghidurile terapeutice ar trebui actualizate, schimbate, pentru că  acest medicament are un alt corespondent. Au apărut medicamente de generaţie mai nouă cu care poate fi înlocuit”, a conchis managerul. Text Box:

Cele mai citite

Victor Negrescu trasează ținte ambițioase pentru România în UE în 2025

Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, afirmă că ţintele României la nivelul UE trebuie să fie, pentru acest an, dezvoltarea capacităţii de negociere şi plasarea...

Interdicția TikTok din Albania stârnește o dezbatere privind libertatea de exprimare

În Albania, guvernul a impus o interdicție de un an asupra aplicației TikTok, ceea ce a stârnit un val de dezbateri privind libertatea de...

Horoscop 3 ianuarie 2025. Oportunități și provocări

Horoscop 3 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce diverse oportunități și provocări pentru fiecare zodie, în funcție de trăsăturile caracteristice fiecărei perioade astrologice. Horoscop 3...
Ultima oră
Pe aceeași temă