– Tratamentul lor va fi platit de Casa de Asigurari de Sanatate din Bihor.
Din data de 20 octombrie, CAS Bihor a semnat un contract cu Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj-Napoca pentru furnizarea serviciilor medicale. Institutul va furniza bolnavilor din Oradea si servicii paraclinice de scintigrafie (osoasa, renala, hepatica, tiroidiana, a cailor biliare, cardiaca), in regim ambulatoriu. Potrivit dr. Lucia Milian, fosta sefa a sectiei de Oncologie din Oradea, pana acum, pacientii bihoreni mergeau la Arad pentru investigatii de scintigrafie.
Centrul Oncologic de la Arad a fost inchis, insa, pe motiv ca nu erau resurse finaciare suficiente pentru a intretine aparatura. Un alt motiv al desfiintarii Institutului Oncologic din Arad invocat este ca, in comparatie cu Institutul Oncologic din Cluj, care este cel mai solicitat in zona Transilvaniei, Institutul din Arad avea mai putini pacienti. "In acest domeniu se merge pe principiul economic, nefiind atatea cazuri in zona Crisana si Banat, s-a mers pe ideea ca e mai bine sa se concentreze totul intr-un sigur loc", ne-a declarat Lucia Milian.
Bihorul s-a confruntat, potrivit dr. Lucia Milian, cu aproximativ 8-10 cazuri de metastaze osoase, lunar. "In situatiile in care specialistii oradeni nu aveau date certe imagistice ii trimiteau la Arad. De acum, insa, pe baza trimiterii, in dublu exemplar, de la medicul oncolog sau de la cel radiolog si cu un formular tip de scintigrafie pacientii bihoreni vor fi trimisi la Cluj", ne-a declarat Milian. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Bihor, Oana Giurca, costul serviciilor medicale paraclinice de scintigrafie au variat intre 2, 5 si 2, 8 milioane de lei, atat la Arad, cat si la Cluj.
Pacientii care vor sa se prezinte la Institutul Oncologic vor putea sa o faca doar in baza unei programari prealabile.