Două femei, aflate în stare foarte gravă, se află internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce au fost
diagnosticate cu boli rare.
Una dintre paciente are o poliradiculonevrită, care afectează nervii periferici şi duce la paralizie, iar apoi la moarte, iar cealaltă are o formă foarte gravă de pneumonie. Managerul spitalului, Dan Căpăţână, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că prima pacientă este internată la neurologie şi a venit de la Spitalul din Medgidia. Ea a fost diagnosticată cu poliradiculonevrită, afecţiune a nervilor periferici. „Are o poliradiculonevrită. Înseamnă o afectare a nervilor periferici de la centru spre periferie. Diagnosticul prezumtiv este de o boală autoimună, deci o boală a cărei etiologie este deocamdată necunoscută. Singura terapie care ar putea să o salveze este o terapie cu gamaglobuline, terapie care ne costă peste 200 de milioane de lei. Am făcut deja comandă şi sperăm să putem să o ajutăm să-şi revină, pentru că altfel moare”, a spus managerul spitalului.
Cealaltă pacientă, diagnosticată cu o pneumonie foarte gravă, este internată în secţia de anestezie şi terapie intensivă, iar starea sa este una foarte gravă. Pacienta suferă şi de astm, iar pe timpul verii a lucrat ca bucătăreasă, într-un mediu cu aburi şi cu program prelungit de lucru. Medicii susţin că este posibil ca ea să fi avut o infecţie pe care a dus-o pe picioare până i s-a agravat starea. De asemenea, cadrele medicale au descoperit că forma de pneumonie de care suferă nu este una foarte frecventă.
Antibiotice de ultimă generaţie
„Fata are o pneumonie foarte gravă, probabil pe fondul unei imunităţi foarte scăzute şi am descoperit în aspiraţii bronşice tot felul de germeni preexistenţi. I-am dat antibiotice de ultimă generaţie şi tot ce înseamnă terapie de ultimă generaţie ca să putem să o salvăm, pentru că pneumoniile astea sunt foarte rare, sunt trei germeni acolo pe care noi i-am descoperit şi încercăm să luptăm cu ei”, a explicat managerul spitalului.