Presedintele interimar al Partidului Democrat, Emil Boc, vrea sa puna capat speculatiilor legate de faptul ca s-ar pregati sa renunte la functia de primar al municipiului Cluj-Napoca ca sa isi conduca partidul de la Bucuresti.
El a anuntat ca doreste sa mai candideze in anul 2008 pentru un nou mandat in fruntea administratiei locale, pentru ca postul a ajuns sa ii placa din ce in ce mai mult, chiar daca nu prea mai are timp liber. „Singurii care ma pot goni din Primarie sunt alegatorii”, a afirmat Boc.
Tot el si-a prezentat la Cluj, in premiera nationala, motiunea cu care va castiga alegerile din PD. Boc este deja invingator in competitia interna din PD pentru ca si-a asigurat sprijinul a 35 de filiale judetene si pe cel al tuturor ministrilor si secretarilor de stat democrati, plus sustinerea celor mai multi dintre parlamentarii partidului sau. Motiunea a fost semnata de 34 de presedinti de organizatii judetene ale PD si de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
Emil Boc este cel de-al 35-lea lider judetean care va vota in favoarea documentului intitulat „Romania prospera, Romania democrata”. Separat de aceasta lista exista un alt document, cu 75 de sustinatori ai candidaturii lui Emil Boc la sefia partidului, pe care se regasesc semnaturile tuturor membrilor Guvernului care reprezinta PD, cu exceptia celei a ministrului Justitiei, Monica Macovei, care, desi este sustinuta de democrati, nu s-a inscris in nici o formatiune politica.
Potrivit liderului democrat, documentul plaseaza formatiunea in centrul spectrului politic romanesc, PD urmand sa fie inscris in Partidul Popular European. „Acum evident ca un presedinte de organizatie are o voce puternica in structura pe care o reprezinta, dar nu presedintele este acela care decide, ci participantii la Conventia extraordinara a Partidului Democrat si, repet, sunt in numar de 4.000. Evident, sansele par a fi clar, net in favoarea noastra”, a declarat Emil Boc.
Primarul a mai spus ca daca va castiga alegerile pentru functia de presedinte al formatiunii politice, isi va petrece mai mult timp la Cluj-Napoca, pentru ca rezolvarea problemelor curente ale partidului ar urma sa fie asigurata de echipa formata din primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, care va deveni presedinte executiv, si de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cel care va deveni secretar general.
Printre membrii grupului de sprijin figureaza, in afara de Videanu si Blaga, Sorin Frunzaverde – vicepresedinte al partidului si presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, vicepremierul Gheorghe Seculici, fost presedinte al Consiliului Judetean Arad, si primarii Mircea Hava din Alba Iulia, Gheorghe Scripcaru din Brasov si Gheorghe Falca din Arad. Principiile de baza ale motiunii sunt, potrivit lui Boc, libertatea, responsabilitatea, solidaritatea, dreptatea si subsidiaritatea.
„PD nu renunta la principiul solidaritatii, dar pune accentul pe o solidaritate activa si nu pasiva. Altfel spus, trebuie sa avem asigurate concomitent mecanismele de producere a prosperitatii pentru a putea distribui bogatie, nu saracie”, a mai afirmat liderul democrat. El a adaugat ca motiunea urmareste incurajarea muncii si a acelora care lucreaza si, in aceasta directie, pune un accent important pe reducerea fiscalitatii si asigurarea unui mediu economic dinamic.
Motiunea lui Emil Boc are 51 de pagini si 97 de teze. Ultima dintre ele prevede sustinerea candidaturii lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale din anul 2009. Presedintele PD a precizat ca numele si sigla partidului vor ramane neschimbate, dar ca vor fi adaptate culorile formatiunii politice. Pana acum, PD miza pe culorile albastru-alb, identice cu cele ale PSD. Primarul a propus adaptarea culorilor electorale ale Aliantei „D.A.”, respectiv portocaliu si albastru.
Partidul Democrat devine, astfel, cea de-a treilea formatiune politica importanta care isi muta centrul de greutate in Transilvania si Banat. Prima este UDMR, care are sediul Presedintiei Executive la Cluj-Napoca si cel al Consiliului Reprezentantilor Unionali la Targu-Mures. Cel de-al doilea partid axat in principal pe zona de vest a tarii este PPCD, condus de primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, si care a devenit cea mai importanta formatiune politica neparlamentara.
Toate aceste partide au sau vor avea in curand o ideologie crestin-democrata, iar principalul lor bazin electoral este cel din Transilvania si Banat. Lucrul nu este intamplator si poate fi exprimat deopotriva prin cauze de natura istorica si confesionala. Aici a activat de la infiintarea sa Partidul National Roman al lui Iuliu Maniu si care a devenit ulterior PNT-PNTCD-PPCD si care a fost tot timpul cea mai puternica formatiune politica in aceasta zona a tarii.
Din punct de vedere confesional, Transilvania are in traditie istorica o cultura protestanta si catolica, lucru ce favorizeaza raspandirea ideilor crestin-democrate care nu prea au reusit altfel sa se impuna in nici o tara de traditie ortodoxa.