Guvernul condus de Emil Boc a fost primul Executiv al României care a inaugurat autostrăzi în Transilvania. La finele acestui an, este programată inaugurarea primului tronson de autostradă din Banat.
Din păcate, în vestul ţării, există doar tronsoane de mici dimensiuni, şi acelea disparate. Şi asta pentru că, în cele două decenii care au trecut de la căderea comunismului, dezvoltarea unor căi de comunicaţii care să asigure legătura României cu Occidentul nu a fost o prioritate pentru guvernanţii din Bucureşti.
Activitate prea periculoasă
Centura Aradului în regim de autostradă a intrat în linie dreaptă. A fost semnată ultima autorizaţie de construcţie de pe centura Aradului, iar Direcţia Sanitar-Veterinară va fi mutată într-un timp extrem de scurt. Clădirea instituţiei se afla exact pe traseul centurii Aradului. A fost achiziţionat un alt imobil, care este în curs de amenajări, iar în luna august, se poate trece la ultimele demolări. Tronsonul de autostradă Arad-Timişoara, lung de 50 de kilometri, va fi circulabil până la sfârşitul anului.
Când va fi gata tronsonul Arad-Nădlac
Nici tronsonul Nădlac-Arad nu mai este doar un vis frumos al arădenilor. Săptămâna trecută a fost semnat contractul cu consultantul pentru autostrada Arad-Nădlac.
„Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, prin Direcţia Regională de Drumuri Timişoara, a dat ordinul de începere pentru proiectare şi construcţie a autostrăzii Nădlac-Arad. Termenul de finalizare este de 22 de luni, din care patru luni pentru proiectare şi alte 18 pentru execuţie”, a declarat Eusebiu Pistru.
În acest timp, vecinii maghiari au inaugurat tronsonul de autostradă de la Szeged la Mako, iar autostrada lor se află la mai puţin de 20 de kilometri de graniţă.
PROIECTE
Lucrări întrerupte
În timp ce în Banat, lucrările sunt în toi, în Transilvania au fost date în folosinţă doar două tronsoane de autostradă. Primul este reprezentat de Autostrada Transilvania, tronsonul Câmpia Turzii-Gilău, lung de 52 kilometri, iar cel de-al doilea de centura Sibiului, lungă de 23 kilometri.
De asemenea, au început lucrările pentru Coridorul IV, pe tronsoanele dintre Deva şi Sibiu. În schimb, lucrările pentru Autostrada Transilvania par să fi fost abandonate, cel puţin pentru acest an.