» Singura asociatie a crescatorilor de bivoli se lupta cu subfinantarea.
Bivoli sau bubalinele, din anul 2000, nu mai sunt cuprinsi in datele statistice oficiale romanesti, iar din 1996, nici in datele FAO (Organizatia Mondiala pentru Alimentatie) referitoare la Romania. Specialistii spun ca, in ultimi 20 de ani efectivele de bubaline scad in fiecare an, de la 300.000 capete, in anul 1989, in prezent efectivul lor a ajuns la aproximativ 23.000 capete, in timp ce in celelalte tari europene numarul lor este in crestere. Crescatorii de bubaline cred ca aceasta scadere se explica prin faptul ca autoritatile agricole nu stimuleaza fermele familiale, nu pun baza pe produtia de lapte de bivolita, nu promoveaza produsele traditilonale, cu toate ca fermierii nu au cote europeane de lapte, asa cum este de pilda in cazul crescatorilor de vaci.
Asadar, nu exista limite cantitative pentru producatorii romani de lapte de bivolita "Acum nu avem prima, subventie la laptele de bivolita, pentru ca un domn din minister in loc de bubaline a scris vaca in documentele pentru Comunitatea Europeana. De fapt, la vreme aia acel domn mi-a sugerat sa nu ma zbat pea tare pentru specia asta, ca nu are viitor. La cat lapte de bivolita se colecteaza la noi, aproximativ 8.000 litri pe zi, sumele pentru subventii sunt nesemnificative si platea UE si se incurajau crescatorii", spune presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bivoli din Transilvania, Calin Andrei Zanc. Aceasta asociatie, constituita in 2006, este prima si singura care reuneste crescatori de bubaline, exploatatii familiale cu doua-trei animale pana la 50 de bubaline si cuprinde 1.800 de membri din judetele Salaj, Cluj, Maramures, Brasov si Sibiu.
Asociatia este sustinuta inca de la infiintare de prof. dr. Constantin Velea de la USAMV Cluj. Acestia isi propun realizarea unei statii pilot pentru consultanta la Dej, in judetul Cluj, investitie privata care va fi terminata in tei luni si populata cu rasa romaneasca de bubaline, adica cu singura rasa in Romania. Aceasta rasa, in ultimi ani, a fost exportata masiv in toate tarile europene unde a contribuit la imbunatatit structuri de rasa. In prezent, se mai gaseste doar in exploatatiile mici.
PROBLEME
,,Rasa Romaneasca de bubaline, singura rasa autohtona, prin lucrarile si studiile mele am omologat-o in anul 1987, dar asta nu se stie de foarte multi. Am facut si programul de ameliorare pentru aceasta rasa, dar, din pacate, dupa anul 1990, acesta a disparut. In schimb dupa 1990 s-a valorificat la export la preturi mici la doar 25% din pretul practicat in celelalte tari europene’’ spune prof. dr. Velea, unul dintre cel mai autorizati cercetatori din acest domeniu. In timp ce in UE, interesul pentru aceasta specie creste, la noi este in scadere. Cercetarea stiintifica are alocat din 2006 pana in 2010, un buget de doar 200.000 euro.