13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBăsescu, patronul zilelor ungare

Băsescu, patronul zilelor ungare

A doua ediţie a „Zilelor culturale maghiare din Cluj” va aduce publicului expoziţii de artă plastică şi fotografie, lansări de carte, teatru în aer liber, evenimente sportive, proiecţii de filme, târguri de artizanat, prezentări de vinuri şi gastronomie. Muzeele, editurile şi librăriile maghiare ardeleneşti şi de peste hotare vor ieşi „în stradă”, iar folclorul maghiar va fi marcat prin a XIII-a ediţie a festivalului folcloric „Sfântul Ştefan”. Bugetul total al evenimentului este, potrivit organizatorilor, de 100.000 de euro.

Vedete din Ungaria

Concertele vor avea loc în Piaţa Unirii, unde publicul va putea asculta cea mai renumită formaţie de jazz din Ungaria, „Benko Dixiland Band”. Tot aici va concerta cel mai important muzician de blues din Ungaria, Gyula Bill Deak, trupa rock „Kistehen Tanczenekar” sau orchestra simfonică din capitala Ungariei formată din 100 de ţigani, Budapest Gypsy Symphonic Orchestra. „Din programul Festivalului nu vor lipsi discuţiile cu interprinzătorii clujeni, oameni de afaceri, cercetători din mediul academic, întâniri cu artişti, proiecţii nocuturne de filme maghiare şi lansări de carte, petreceri în cluburile clujene sau concursuri de tir cu arcul” a afirmat Levente Mate, preşedintele UDMR Cluj, unul din organizatorii evenimentului.

Fără „bâlci” în mijlocul evenimentului

Organizatorii au anunţat că în zonele festivalului nu vor existatarbe pentru mici, bere sau varza a la Cluj, pentru a nu crea atmosferă de „bâlci” în centrul oraşului. „Gazdele” manifestărilor vor fi străzile Mihail Kogălniceanu, Potaisa, Inocenţiu Micu Klein, zona zidului Cetăţii, şi instituţii publice. Festivalul „Zilele culturale Maghiare” va fi urmat de Congresul Mondial al Ungarologilor, eveniment care are loc o dată la cinci ani. Ultima ediţie a congresului a avut loc la Roma. „Vor participa 1.000 de cercetători, profesori, oameni de ştiinţe care vor dezbate teme hungarologice din diferite domenii, istorie, arheologie sau etnografie. Evenimentul se va desfăşura sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu şi am preşedintelui ungar Schmitt Pal” susţin organizatorii. Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc în 15 august la Opera Maghiară, iar seara se va încheia cu un concert pe muzica lui Franz List.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă