10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialBaronii huilei de la Anina

Baronii huilei de la Anina

La o luna de la tragedia din subteranul Minei Anina incep sa iasa la suprafata dosarele prafuite ale afacerilor dubioase facute de conducere si liderii sindicali. La inceputul anului trecut, directorul general al SC „Miniera Banat” SA, Nicolae Calamariu, si sindicalistii Ioan Parvu si Adrian Burlui trebuiau sa fie cercetati pentru un prejudiciu de 112 miliarde lei.
Potrivit declaratiei acordata „Romaniei libere” de procurorul Petru Dungan, seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, cel in a carui arie de competenta intra si judetul Caras-Severin, pe numele directorului SC „Miniera Banat” SA Anina si al celor doi lideri sindicali au existat doua dosare penale. In cel inregistrat sub numarul 106-P-2005 s-a dispus neinceperea urmaririi penale, iar cel de al doilea, cu numarul 475-P-2004, competenta a fost declinata prin ordonanta din 24 ianuarie 2005 in favoarea PNA Bucuresti.
Recent, am intrat in posesia unor noi date care demonstreaza ca anchetatorii au documentat activitatea ilicita de la Mina Anina. Va prezentam in continuare concluziile controalelor efectuate de politistii caraseni si de echipele Directiei Generale a Finantelor Publice la exploatarea miniera, cercetari care stabilesc crearea unui prejudiciu de peste 100 miliarde lei realizat de directorul general al SC „Miniera Banat” SA si de cei doi lideri sindicali, prin firmele private detinute.

Controale incrucisate

Din toate reclamatiile plecate de la Anina, singura care a determinat demararea cercetarilor a fost una ajunsa la Guvern. In aceasta plangere era reclamat ca liderii sindicali de la EM Anina si Ponor, Adrian Burlui, respectiv Ioan Parvu, ca „detin firme gen capusa care, cu acordul directorului general de la SC „Miniera Banat” SA, ing. ec. Nicolae Calamariu, aduc prejudicii societatii, reprezentand o sursa de imbogatire a celor trei”.
Primele verificari au fost realizate de Directia de Control a DGFP, care a efectuat mai multe controale in anul 2004. Au urmat apoi cercetarile IJP, finalizate la 18 ianuarie 2005. Pe langa SC „Miniera Banat” SA, firma a statului, si SC „Hammermin” SRL ori „Sfanta Varvara Sind Com” SRL apare un nume nou: SC „Minierul Mehadia” SRL.

Inchidere de mina cu folos

„Minierul Mehadia” SRL este, conform procesului-verbal nr. 3.966-22.12.2004, o societate cu doi actionari: „Neramin Banat” SA detine 60 la suta, iar Asociatia „Minierul” Mehadia, restul de 40 la suta. Inchiderea minei de la Mehadia a fost decisa in 2 septembrie 1999, ocazie cu care au fost alocate si sumele de bani necesare conservarii si inchiderii definitive.
Lucrarile au fost realizate in baza unei oferte facute de catre SC „Miniera Banat” SA Anina, in care se justifica costuri mai mici cu 5 la suta printr-o oferta salariala mai redusa. Toata activitatea a avut la baza doua contracte de prestari servicii. Anchetatorii sustin ca ambele incalca actele normative si metodologia stabilita de Ministerul Industriilor pentru activitatea de inchidere si conservare a minei.
Materialele necesare acestor lucrari erau achizitionate pe baza de facturi de catre firma din Mehadia de la SC „Miniera Banat”, iar, pe masura utilizarii lor, erau refacturate la SC „Miniera Banat” SA. Numai ca cel putin una dintre aceste facturi, conform actelor de control, nu a fost cuprinsa in decontul de cheltuieli de la SC „Miniera Banat” SA Anina, pentru obtinerea de subventii.
La trimiterea referatului catre Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin, politistii care efectuasera ancheta precizau ca „in cauza urmeaza a fi efectuate cercetari impotriva directorului general Nicolae Calamariu de la SC „Miniera Banat” SA din Anina, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice”.

Castig de miliarde din carbune extras fara aprobare

Afacerile dintre conducerea minei de la Anina si SC „Hammermin” SRL, a celor doi asociati Adrian Burlui si Ioan Parvu, s-au derulat pe baza unui contract de asociere in care firma privata primea 99 la suta din beneficii, iar cea de stat – 1 la suta. Obiectul contractului: exploatarea huilei. Numai ca acordul dat de Agentia Nationala a Resurselor Minerale, care a stat la baza colaborarii, se referea la orice numai la huila nu.
Totusi, potrivit actelor de cercetare penala, „Hammermin” SRL a incheiat un contract de livrare cu SC „Electrocentrale” SA Deva – Mintia, avand ca obiect furnizarea de carbune energetic. Obiectul contractului – 30.000 tone, la o valoare totala negociata de 46,2 miliarde lei vechi. In ianuarie 2005, activitatea de vanzare a carbunelui energetic inca se derula.
Anchetatorii au mentionat, in acest caz, ca urmeaza efectuarea cercetarilor impotriva aceluiasi Nicolae Calamariu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, sub forma calificata.

Sindicat – asociat unic al unui SRL

SC „Sfanta Varvara Sind Com” Anina este o firma integral privata, avand ca asociat unic Liga Sindicatelor Miniere Banat, reprezentata de Ioan Parvu si Adrian Burlui. Controlul DGFP evidentia faptul ca, in perioada 1 august 2000 – 31 octombrie 2004, societatea a emis mai multe facturi pentru livrarea de carbune energetic catre „Electrocentrale” SA Deva – Mintia. Valoarea totala a acestor facturi a depasit 57,4 miliarde lei.
Carbunele energetic vandut de firma sindicatului nu ii apartinea, ci a fost obtinut in baza unui contract de mandat comercial, incheiat la 6 ianuarie 2004, dar care intra in vigoare cu un an inainte. Adica la 1 ianuarie 2003. A fost vorba despre 8.500 tone de carbune, cesionat pentru valorificare Ligii Sindicatelor Miniere din Banat de catre salariatii de la Mina Anina.
Conform HG 311/1999, alocatia de carbune este o cheltuiala acordata in mod gratuit angajatilor care lucreaza in subteran, fiind subventionata de la bugetul de stat. Numai ca actele pe baza carora SC „Sfanta Varvara Sind Com” SRL a achizitionat carbunele acordat gratuit in cadrul programului de protectie sociala a lucratorilor din sectorul minier nu reprezinta documente justificative, pentru a putea fi inregistrate in contabilitate.
Oamenii legii sustin ca prin aceasta activitate, Adrian Burlui s-a sustras de la plata impozitului pe profit in valoare de 8,5 miliarde lei (suma care depasea, la inceputul anului trecut, echivalentul a 200.000 euro). Nici cu marfa comercializata in sine – carbunele – lucrurile nu sunt tocmai limpezi. In timp ce carbunele provenit din cota minerilor avea, conform contractului de mandat comercial pentru vanzare, o putere calorica de 3,5 Gcal-tona, cealalta firma, „Hammermin”, vindea catre acelasi beneficiar – SC „Electrocentrale” SA Deva – Mintia – acelasi tip de carbune energetic, la o putere calorica de 5,5 Gcal-tona.
Altfel spus, muncitorii care au cesionat carbunele primit gratis au fost pacaliti la pret, primind mai putini bani decat li s-ar fi cuvenit. Se anuntau, deci, alte cercetari penale impotriva lui Adrian Burlui, sub aspectul comiterii infractiunii de evaziune fiscala, si impotriva lui Ioan Parvu si inca o data Adrian Burlui pentru comiterea unor fapte de coruptie si inselaciune.

Cele mai citite

Barcelona vizează patru atacanți! Transferul salvator al iernii?

Catalanii sunt în căutarea unei soluții ofensive pentru flancul stâng, iar nume mari precum Luis Diaz și Rafa Leao sunt pe lista priorităților. Barcelona, în...

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer de inteligență artificială

Nvidia a anunțat lansarea unui supercomputer personal de inteligență artificială numit Project Digits, disponibil din luna mai, cu un preț de pornire de 3.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă