21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialBarometru economic banatean

Barometru economic banatean

l Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Timisoara a inregistrat, de la lansarea programului Sapard, nu mai putin de 696 de cereri de finantare provenite din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Hunedoara. Valoarea eligibila a tuturor proiectelor a fost de 374,8 milioane de euro, dintre care cele depuse de solicitantii din Timis au fost evaluate la 157,5 milioane de euro.
Doar in 2006, timisenii au depus proiecte in valoare de 87 milioane de euro. Cele mai multe cereri, respectiv 187, au fost inregistrate in 31 iulie, ultima zi in care s-au mai putut depune solicitari de finantare prin Sapard. Valoarea proiectelor conforme depuse pe ultima suta de metri a fost de 53 milioane de euro.
Directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Liviu Picior, a facut public faptul ca fondurile aferente primelor masuri acreditate din programul Sapard s-au consumat deja, insa mai exista sanse de finantare a unor proiecte din cadrul masurilor recent acreditate si lansate pe piata. Este vorba despre masura 3.2 – „Constituirea grupurilor de producatori” – care are disponibil un fond de 2.739.975 euro, si masura 3.3 – „Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural” – pentru care s-au alocat 16.223.851 euro. Potrivit sursei citate, cereri se pot depune pana la sfarsitul acestei luni la sediul centrului.
l Rata somajului in judetul Timis se mentine la cota de 2,19 la suta, fiind, in continuare, cea mai scazuta din tara. La sfarsitul lunii iunie, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a avut in evidenta 6.973 de persoane care isi cauta un loc de munca, dintre care 3.353 de femei si 3.620 de barbati. Din acestia, doar 2.905 beneficiau de indemnizatie de somaj, ceilalti fiind neindemnizati, ca urmare a faptului ca nu indeplineau conditiile prevazute de lege pentru a incasa acest ajutor social.
Pe de alta parte, AJOFM inregistra, la sfarsitul lunii iunie, 3.693 de locuri de munca vacante, majoritatea in sectorul privat, dintre care 7,3 la suta se adresau absolventilor de invatamant superior, 25,8 la suta persoanelor cu studii medii si 66,7 la suta muncitorilor.
l Consiliile locale din 40 de localitati apartinand judetului Caras-Severin si-au manifestat interesul pentru accesarea proiectului „Dezvoltarea si modernizarea satelor”, care face parte din programul de guvernare 2006 – 2008. Acesta este destinat finantarii proiectelor de dezvoltare din mediul rural.
Valoarea minima eligibila pentru un proiect este de 40.000 RON, iar cea maxima – de 4.000.000 RON. In cei trei ani de aplicare a programului un solicitant poate primi contributii financiare de la bugetul de stat pentru cereri de finantare cu o valoare totala cumulata care sa nu depaseasca suma maxima eligibila de 4.000.000 RON.
Cererile se depun in perioada sesiunilor stabilite de Comisia pentru determinarea oportunitatii proiectelor. Ultimii intrati pe lista edililor care solicita finantarea unor proiecte de dezvoltare rurala sunt cei din localitatile Glimboca si Constantin Daicoviciu, care au solicitat bani pentru canalizare, apa menajera si statie de epurare.

Cele mai citite

Daniele De Rossi, demis de la AS Roma după un început modest în Serie A

AS Roma a anunțat demiterea antrenorului Daniele De Rossi după doar patru etape fără victorie în actualul sezon din Serie A. Daniele De Rossi, fostul...

MAE: Avertizare de călătorie pentru Ungaria

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului Dunării în zilele următoare În contextul inundaţiilor recente,...

Bărbat din Gorj dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa

Un bărbat din Târgu Cărbunești a fost dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa. Familia a relatat că Dănuț Cătălin...
Ultima oră
Pe aceeași temă