21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialBarometru economic banatean

Barometru economic banatean

– Regiunea de vest, respectiv judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin, va fi, in 2008, cea mai dezvoltata zona a tarii, cu un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor de peste 6.000 de euro. Aceasta este concluzia unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza, in care se estimeaza ca zona de vest va fi urmata de regiunea centrala si cea de nord-vest, cu un PIB/locuitor cuprins intre 5.100-6.000 euro, regiunile de sud-vest, sud-est si sud – cu un PIB/locuitor cuprins intre 4.100-5.000 euro, si regiunea de nord-est – cu un nivel al PIB pe cap de locuitor de sub 4.000 euro.
Romania va inregistra, in anul 2008, un nivel al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor de 5.450 euro. Cu toate acestea, conform statisticilor, chiar si in anul 2015, Romania va inregistra o valoare a PIB/locuitor de aproape 40 la suta din media inregistrata in Uniunea Europeana.

– In cele sapte zone incluse in programul de restructurare industriala din Caras-Severin, respectiv Resita, Caransebes, Bocsa, Oravita, Otelu Rosu, Anina si Toplet, se deruleaza doar doua programe cu finantari nerambursabile. Unul dintre acestea, „Coeziune Economica si Sociala, Componenta Investitii – Infrastructura Mica”, se deruleaza prin intermediul Agen-tiei pentru Dezvoltare Regionala Vest, iar proiectul acceptat la finantare a fost depus de Primaria Resita. Acesta se refera la construirea unui complex municipal de sport si sanatate.
Celalalt program, „Schema de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor”, are ca obiectiv asigurarea asistentei tehnice si financiare pentru autoritatile responsabile cu gestionarea deseurilor. In cadrul acestui program s-au propus spre finantare proiecte de gestionare a deseurilor in zonele adiacente oraselor Baile Herculane si Oravita si a zonei turistice adiacente Muntelui Semenic.
Lansat de Ministerul Integrarii Europene, acest program asigura finantari nerambursabile cuprinse intre 300.000 si 1.000.000 de euro.

– Judetul Caras-Severin, alaturi de Giurgiu si Tulcea, se afla printre codasele topului privind contractarea de credite bancare. In cele trei judete dunarene s-au acordat, in primele cinci luni ale anu-lui, credite totale de numai 1,1 miliarde RON, sub nivelul oricarui judet din primele cinci.
In cazul depozitelor lucrurile stau si mai prost, economiile lo-cuitorilor dintre cele trei judete situandu-se la aproximativ 20 la suta din nivelul Capitalei.

– Casa Judeteana de Pensii Caras-Severin are in evidenta, conform statisticii oficiale, un numar de 79.949 de pensionari. Dintre acestia, 29.457 sunt femei. Cuantumul valoric al pensiilor ce se achita lunar este de 211 miliarde de lei vechi, la o pensie medie in judet de 2.649.969 de lei vechi.
Cea mai defavorizata categorie de pensionari ramane, in continuare, cea din agricultura, beneficiarii avand venituri medii lunare de 765.000 de lei vechi. Cea mai mica pensie din judet este de 70.000 de lei vechi, de care beneficiaza o femeie care a adunat, oficial, doar 10 luni vechime.
La polul opus se afla pensia unui fost magistrat, care incaseaza de la stat, in fiecare luna, nu mai putin de 43,4 milioane de lei vechi. In aceeasi categorie poate fi inclus si un fost director de uzina, care are o pensie de 30,8 milioane de lei vechi.

– Agricultorii din judetele cu profil montan, cum este si Caras-Severin, vor beneficia, dupa aderarea la Uniunea Europeana, de subventii din fonduri speciale. Astfel, urmeaza sa fie primite subventii de 250 de euro pentru fiecare hectar aflat intr-o astfel de zona, iar aceste plati vor fi si mai mari pentru produsele de tip bio ce se pot obtine la munte.
In cazul in care vor exista suprafete de teren abandonate, agricultorii vor primi o subventie de 5.000 de euro pentru un hectar, daca-l vor impaduri, si, in plus, vor beneficia si de un teren de casa pe suprafata impadurita de ei. De asemenea, de anul viitor, cei care nu doresc sa faca agricultura vor putea beneficia de proiecte-tip, cu valoarea de 100.000 de euro, pentru infiintarea de microintreprinderi.
Vor fi incurajate, printre altele, activitatile de turism, de cadastru si serviciile fitosanitare pentru comunitate.

Cele mai citite

Eveniment dedicat iubitorilor de șampanie și vinuri, organizat la București

Pe 3 octombrie, la The Villa din București (Str. Negustori 16), va avea loc prima ediție a evenimentului Champagne Bucharest, dedicat pasionaților de șampanie...

Risc de sănătate publică în județele calamitate

Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt...

Bărbat din Gorj dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa

Un bărbat din Târgu Cărbunești a fost dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa. Familia a relatat că Dănuț Cătălin...
Ultima oră
Pe aceeași temă