Peste 9 miliarde lei din banii sistemului sanitar al judetul Hunedoara intra, anual, ilegal in buzunarele fostului director al Casei de Asigurari de Sanatate, Dan Mihail Florescu, si a fostului director al Directiei de Sanatate Publica (DSP), Lucia Bulugean. Cei doi au fost pusi in functii de PSD si schimbati cu greu de actuala Putere. Inca din anul 2003 acestia au directionat importante sume de bani spre o firma in care s-a dovedit ca detineau cate 30 la suta din partile sociale.
Directorul DSP, Lucia Bulugean, si cel al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), Dan Mihail Florescu, care coordonau sistemul sanitar din Hunedoara si-au adjudecat un serviciu deosebit de profitabil, respectiv transportul bolnavilor care au nevoie de hemodializa spre centrele speciale de la Deva si Hunedoara. Anual, prin contractele incheiate cu CJAS, firma „Trans Med 2003” incasa peste 9,5 miliarde lei vechi.
Conventia de la Hunedoara
In anul 2003, fostul director al Serviciului Public „Ambulanta”, Ladislau Balazs, a infiintat SC „Trans Med”, cu care a reusit sa prinda un serviciu extrem de profitabil: transportul bolnavilor care au nevoie de hemodializa. Liderul sindical de la „Ambulanta” a acuzat, fara, insa, sa poata proba, ca in spatele firmei stau sefii sistemului sanitar hunedorean, respectiv directorul DSP, Lucia Bulugean, si cel al CJAS, Dan Mihail Florescu.
Pana la urma s-a dovedit ca lucrurile au stat in sensul aratat de sindicalist, pentru ca in 21 iulie 2003 asociatul unic al „Trans Med”, Ladislau Balazs, a semnat o conventie cu cei doi directori prin care recunostea participarea acestora la beneficiile si pierderile firmei cu o cota de 30 la suta pentru fiecare. Actul a fost autentificat sub numarul 2.307/21.07.2003 la notarul public Farcas Ladislau din Hunedoara.
Din actul semnat reiese ca cei doi directori au participat cu cate 30 la suta la constituirea capitalului social al firmei, in valoare de 1,8 miliarde lei vechi, si sunt indreptatiti sa primeasca dividendele aferente partilor sociale pe care le detin. Practic, acest document este un contract mascat de societate, valabil intre parti, chiar daca nu a fost inregistrat la Oficiul Registrului Comertului, pentru a deveni opozabil tertilor.
Un contract controversat de la inceput
Directia de Sanatate Publica, condusa de Lucia Bulugean, a hotarat, in 2003, externalizarea serviciului de transport a bolnavilor care necesita dializa, asigurat pana la acea data de Serviciul Public „Ambulanta”. Sindicatul angajatilor a protestat vehement, acuzandu-l pe seful DSP ca face jocurile unei firme private si ca vrea sa priveze serviciul public de o sursa importanta de venit.
In urma unei licitatii controversate organizata de directie, transportul bolnavilor a fost atribuit firmei „Trans Med”, de la care 30 la suta din profit intra in buzunarele Luciei Bulugean. In urma licitatiei controversate, CJAS, institutie condusa de Dan Mihail Florescu, si el beneficiar a 30 la suta din dividende, a incheiat un contract cu „Trans Med 2003”, in luna octombrie 2003. Ulterior, documentul a fost prelungit prin renegocieri anuale, fiind in vigoare si in prezent.
Servicii indoielnice la preturi mari
Pe parcursul derularii contractului cu „Trans Med” nu s-au efectuat controale privind modul in care firma desfasura transportul bolnavilor si facea deconturile catre CJAS.
In multe cazuri au existat reclamatii referitoare la faptul ca s-au decontat servicii fictive. De asemenea, societatea a obtinut mult mai multi bani de la CJAS decat firma care asigura acelasi tip de servicii in Valea Jiului.
Contractul initial a fost incheiat pe o valoare de 3 miliarde lei vechi, dar a fost suplimentat ulterior. In anul 2005 suma incasata de „Trans Med” de la Casa de Asigurari de Sanatate a fost de peste 9,5 miliarde lei vechi, iar in anul 2006 peste 105 milioane de lei vechi, lunar.
Schimbari de actionariat
In prezent asociatul unic Ladislau Balazs nu mai apare in structura firmei. Locul lui a fost luat de Virgil Baicu, omul de incredere al fostului director al CJAS, Dan Mihail Florescu, cu care acesta mai este asociat si la SC „2006 Medtrans” SRL. Administrator al „Trans Med 2003” a devenit un alt om de incredere al lui Florescu, Sorin Vasile Crisan.
In anul 2004, firma „Trans Med” a inregistrat un profit brut de aproape doua miliarde lei vechi, partea celor doi fosti directori, dupa cum reiese din conventia semnata in fata notarului, fiind de aproape 600 de milioane de lei anual.
Unul dintre protagonistii istoriei privind afacerea „Trans Med”, Ladislau Balazs, s-a mutat la Cluj si nu este de gasit.
Fostul director Dan Mihail Florescu si-a inchis telefonul cand a aflat ca este cautat de presa pentru contractul cu „Trans Med”, in timp ce Lucia Bulugean a comentat sec: „Stiu despre ce este vorba. E un fals”.
La randul sau directorul actual al CJAS, Victor Leu, a declarat ca din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce, contractul cu „Trans Med” este in regula. „Noi nu avem de unde sa stim de actele secrete facute intre persoane fizice. Dansii au un reprezentant legal care tine legatura cu CJAS”, a spus Leu.
Seful CJAS a mai tinut sa precizeze ca in urma ultimului control efectuat in luna martie la „Trans Med” s-au gasit nereguli in ceea ce priveste deconturile si au fost recuperate 18 milioane lei vechi.