8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialBăncile constănţene, presate de reclamaţii

Băncile constănţene, presate de reclamaţii

Numărul constănţenilor care fac reclamaţii împotriva băncilor şi a instituţiilor financiare nebancare a crescut în ultimele două luni, ajungând de la 15 la 40 de reclamaţii pe lună de la intrarea în vigoare a OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Comisarul-şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, Dionisie Culeţu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în primele şase luni şi jumătate ale anului au fost înregistrate 93 de reclamaţii împotriva băncilor, iar după intrarea în vigoare a OUG – 21 iunie – şi până în prezent au fost înregistrate 108 reclamaţii. „Dacă în perioada 1 ianuarie-20 iunie 2010 reclamaţiile formulate împotriva băncilor se ridică la 15 pe lună, după data de 21 iunie numărul de reclamaţii formulate pe o lună se ridică la peste 40″, a afirmat Dionisie Culeţu.El a spus că principalele reclamanţii se referă la introducerea de comisioane în afara prevederilor legale, modificarea caracterului dobânzii, lipsa de informare şi colaborare a băncii, cazuri de reclame mincinoase (în oferte se specifică faptul că pentru anumite produse bancare nu se încasează comisioane, dar în realitate, conform extraselor de la consumatori, băncile încasează şi aceste comisioane), clauze abuzive. Prevederile OUG nr. 50/2010 se aplică atât contractelor noi, cât şi celor aflate în derulare, indiferent de valoarea acestora.

Instituţiile de creditare au la dispoziţie 90 de zile pentru modificarea prin acte adiţionale a contractelor de creditare aflate în derulare în conformitate cu noile reglementări. Specialiştii CJPC Constanţa atrag atenţia că, înainte de semnarea unui contract bancar, clienţii trebuie să fie atenţi la mai multe aspecte. În primul rând, trebue citit cu mare atenţie contractul. Dacă nu îl înţelegeţi, apelaţi la un expert. Solicitaţi graficul de rambursare, care include toate comisioanele aferente creditului, precum şi suma finală de plată. Nu în ultimul rând, solicitaţi acelaşi tip de credit şi la alte bănci, pentru a putea face o comparaţie a costurilor. De multe ori, acestea diferă semnificativ. 

Datoria medie: 7.000 lei

Constănţenii au, în total, credite totale de 7,69 miliarde lei, adică echivalentul a 1,8 miliarde de euro, potrivit datelor raportate de Banca Naţională a României, pentru luna iulie 2010. Mai multe de jumătate din credite, respectiv 4,57 miliarde lei, sunt contractate de persoane fizice, diferenţa aparţinând persoanelor juridice. La o populaţie de circa 700.000 de locuitori, rezultă că îndatorarea medie, pe cap de locuitor, exceptând firmele, este de aproape 7.000 de lei. Cea mai mare parte a datoriei, echivalentul a 4,82 miliarde lei, este făcută în monedă străină. Restanţele totale la credite ale clienţilor bancari se ridicau la 479 milioane de lei.

Cele mai citite

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

PSG și Manchester City în pericol să rateze calificarea. De ce transferurile din iarnă nu le pot ajuta în Champions League?

PSG și Manchester City, două dintre cele mai puternice echipe din Europa, se confruntă cu un sezon dezamăgitor în UEFA Champions League. Cu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă