3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecial„Banchiza" USL se topeşte în Ardeal

„Banchiza” USL se topeşte în Ardeal

Numeroase conflicte locale au apărut între liderii PNL, PSD şi PC ca urmare a desemnării candidaţilor la Camera Deputaţilor şi Senat.

 

Cu toate că USL se bucură încă de încrederea a jumătate dintre alegătorii români, coaliţia de guvernare a început să se destrame în Transilvania. Mulţi dintre liderii locali ai USL ameninţă cu non-combatul la alegerile parlamentare, pentru că se simt trădaţi de conducerea centrală a alianţei. În unele judeţe, au apărut gesturi de frondă deschisă. Astfel, există posibilitatea ca rivalii de la ARD să recupereze o parte însemnată a voturilor pierdute la alegerile locale. „România liberă – Ediţia de Transilvania” a realizat o hartă a locurilor fierbinţi pentru USL.

 

Nemulţumiri în Maramureş

Unele dintre cele mai mari probleme se află în USL Maramureş. Iar actorul principal al revoltei este primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Revolta sa este cu atât mai semnificativă cu cât este este primarul USL care a obţinut cel mai mare scor la alegerile locale din 10 iunie. „Eu nu pot să înşel încrederea băimărenilor. Voi garanta doar pentru acei candidaţi care sunt buni pentru comunitate”, a sppus Cătălin Cherecheş. El este nemulţumit de faptul că unele dintre locurile eligibile ar urma să fie oferite unor candidaţi desemnaţi de conducerile centrale ale partidelor care compun USL. Şi asta deşi liderii maramureşeni ai coaliţiei aflate la Putere ar fi sperat ca, după victoria categorică obţinută la alegerile locale, să îşi poată desemna candidaţii la alegerile parlamentare fără a fi perturbaţi de şefii lor din Bucureşti.

Luptă în Sălaj între PC şi PNL

În judeţul Sălaj, există tensiuni deschise între liderii PC şi cei ai PNL. Ca urmare a negocierilor din interiorul USL, iniţial, colegiul de deputat din oraşul Şimleul Silvaniei a fost oferit conservatorilor. Aceştia l-au anunţat drept candidat pe liderul organizaţiei judeţene,consilierul judeţean Mircea Gheţe. Însă, liberalii nu s.au împăcat cu cedarea acestui colegiu, aşa că l-au desemnat drept candidat pe omul de afaceri Dorel Oros. Situaţia s-a complicat şi mai mult în contextul în care şi PSD şi-a anunţat un candidat propriu. Este vorba de administratorul public al judeţului Sălaj, Ionel Ciont. „Nu văd de ce ar trebui să îşi desemneze liberalii un candidat în Şimleu. Noi avem nouă primari în acel colegiu, iar PNL are unul singur”, a spus unul dintre liderii PSD Sălaj.

Candidaţi de import la Cluj

O situaţie asemănătoare este şi cea de la nivelul USL Cluj. Lista de candidaţi a PNL a fost total decimată de conducerea centrală. „Ne-au spus că scorul electoral obţinut de noi este sub media naţională, aşa că nu avem ce face”, a spus un consilier judeţean liberal. Astfel, în locul consilierului judeţean Ioan Petran, în colegiul Gheorgheni din oraşul Cluj-Napoca, va candida, din partea PSD, preşedinta Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, Aurelia Cristea. În colegiul Zorilor, în locul consilerului judeţean Adrian Oros, care este prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, va candida consilierul local Steluţa Cătăniciu, de profesie avocat. Pe colegiul de deputat din Gherla, în locul consilierului judeţean Mihai Szeplekan, a fost „paraşutat” unul dintre prietenii lui Crin Antonescu, necunoscutul Radu Zlati. Mai mult, există şi posibilitatea înlocuirii candidatului liberal de la Turda, Vasile Grumaz, cu un reprezentant al PNŢCD – aripa Ciorbea. Politologul Ioan Geană spun că „aceste înlocuiri arată incertitudinea şi nesiguranţa USL în privinţa candidaţilor. Este o traumă după pierderea alegerilor locale din Cluj-Napoca şi a înfrângerii de la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie”.

Probleme la Sibiu şi la Braşov

Şi la Sibiu ori în Braşov sunt nemulţumiri. Liberalii criticiă faptul că a fost desemnat în Sibiu drept candidat Sorin Ilieşiu. În Braşov, nemulţumirile sunt legate de desemnarea drept candidat la Senat a fostului primar Ioan Ghişe, aflat în conflict deschis cu preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu.

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă