12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialBanatul dezechilibrat

Banatul dezechilibrat

Comisia Nationala de Prognoza ne prevede noua, banatenilor, un viitor luminos. Cel putin asa lasa sa se inteleaga datele statistice. Date care de multe ori sunt discutabile, avand in vedere ca pe baza lor se stabileste nivelul inflatiei sau celebrul cos zilnic, pe care se fundamenteaza nivelul salariului minim sau ajutorul social.
Stim cu totii cat de acoperitoare sunt aceste sume pentru a-i asigura un trai decent beneficiarului… Iar daca-i intrebi pe managerii firmelor importante din Timisoara cum sunt culese aceste date de catre institutia specializata, devii extrem de circumspect cand vine vorba de statistici oficiale din zona economica. In mare, ele confirma ce se vede cu ochiul liber.
Si anume ca, dupa Bucuresti, in Banat se traieste cel mai bine. Vestea buna este ca tendinta se va mentine si in urmatorii doi ani. Deci Capitala si Banatul ar fi motorul dezvoltarii economiei romanesti, in timp ce Moldova, Oltenia si Muntenia – franele ei. Daca privim, insa, cifrele, entuziasmul ni se mai tempereaza, deoarece cresterea in 2005 a fost numai cu 0,2 la suta mai mare decat media pe tara.
Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca Regiunea de Dezvoltare V Vest cuprinde patru judete, intre care discrepantele sunt considerabile. Daca din ecuatie ar fi exclus Timisul, lucrurile ar sta probabil la fel ca in sud sau est. Aici este paradoxul caruia autoritatile locale, dar si cei care lucreaza la strategiile de dezvoltare ale regiunii, trebuie sa-i faca fata. Lucru pe care nu l-au reusit in cei 16 ani postrevolutionari, dar mai cu seama in ultimul deceniu, cand decalajele dintre Timis si Caras s-au amplificat continuu.
Asistam de ani buni la un adevarat exod al specialistilor si al tinerilor cu curaj si initiativa dinspre Banatul montan spre Timisoara, iar din mediul rural multi caraseni si-au gasit o slujba la multinationalele active la Deta sau Lugoj. Criza de forta de munca necalificata a ajuns in stadiul in care investitori din Jimbolia incearca sa gaseasca solutiile legale pentru a angaja cetateni sarbi din satele de langa granita. Asta, in timp ce in sudul Banatului s-a instalat o saracie resemnata, supravietuirea fiind asigurata de munca campului sau de cate o slujba la stat, obtinuta cu mari eforturi.
Miracolul generat de turism, invocat in fiecare campanie electorala de cei care isi disputa destinele Carasului, se lasa in continuare asteptat. Noroc cu timisorenii, care mai renoveaza sau construiesc cate o casa de vacanta sau o pensiune…

Cele mai citite

Jurnalista italiană Cecilia Sala, eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran

Jurnalista italiană Cecilia Sala a fost eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran și se îndreaptă acum spre casă, a anunțat...

România, lider regional la consumul individual efectiv în raport cu puterea de cumpărare

România ocupă primul loc în regiune la consumul individual efectiv pe cap de locuitor, exprimat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), un indicator esențial...

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă