25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBanatenii au crescut pretentiile la servicii turistice

Banatenii au crescut pretentiile la servicii turistice

Tour-operatorii din partea de vest a Romaniei se confrunta, in acest sezon estival, cu o situatie fara precedent. Desi vara nu s-a incheiat inca, la ora actuala agentiile de turism din Timis au epuizat deja toate locurile spre destinatiile de vacanta externe.
Solicitarile cetatenilor judetului au depasit orice asteptari in acest sezon estival. Cele cateva zeci de agentii de turism din capitala Banatului au facut cu greu fata cererii impresionante de sejururi in strainatate. Practic, atat pentru aceasta luna, cat si pentru septembrie au fost epuizate, inca de la sfarsitul lunii iulie, toate locurile spre oricare dintre destinatiile europene sau cele exotice.
Presedintele Regiunii Vest din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Mioara Petran, a explicat acest fenomen printr-o serie de „mutatii” care s-au produs de-a lungul timpului in turismul romanesc. „Eu as zice ca aceasta crestere spectaculoasa a pietei turistice poate fi raportata la cresterea bunastarii populatiei. Apoi, in ultima vreme asistam la o dezvoltare extraordinara a pietei de charter, ceea ce a permis diversificarea destinatiilor externe. Daca pana nu demult banatenii erau nevoiti sa mearga pana la Budapesta pentru a calatori cu avionul, acum exista curse-charter si din Timisoara”, a declarat sursa citata.
Pe de alta parte, turistul roman, si in special cel din Banat, a devenit mult mai pretentios, cantarind cu atentie raportul calitate-pret. Asa se explica terenul pe care litoralul romanesc il pierde de la un an la altul, in conditiile in care calitatea serviciilor lasa inca mult de dorit.

Peste 1.200 de turisti
pe saptamana

„Relatia cu turistul in Banat este diferita fata de cea cu turistul din alte parti ale tarii. Trebuie sa stii ce fel de vacanta i se potriveste omului. E ca la doctor”, afirma Mioara Petran. Aceasta intrucat „turistul banatean este extrem de experimentat, dar nu absurd. Vrea sa fie bine informat. Poate ca totul incepe de la intelepciunea pe care am mostenit-o in aceasta zona de la germani”, a mai spus presedinta ANAT din Regiunea de Vest.
Interesant este faptul ca, spre deosebire de alte orase mari ale tarii, in Banat piata creditelor turistice a avut o influenta nesemnificativa pentru cererea de sejururi externe. „Daca in Bucuresti, de pilda, creditele pentru vacanta au devenit o adevarata moda, in Banat oamenii se bazeaza pe economiile proprii”, a adaugat Mioara Petran.
Chiar si in privinta optiunilor de confort banatenii sunt diferiti de conationalii lor din alte zone. Majoritatea turistilor din Banat fac parte din clasa de mijloc, iar in proportie de 70-75 la suta prefera confortul hotelurilor de 3, 4 sau 5 stele si doar 25 la suta aleg servicii minime, spre deosebire de alte orase ale Romaniei, unde procentul este exact invers.
Daca in 2004, doar 50 de timisoreni plecau, saptamanal, cu avionul, spre destinatii externe, in 2005 numarul acestora a crescut la 280, iar in 2006 cererea a explodat efectiv, ajungand la 800. La aceasta cifra se mai adauga inca circa 400-500 de turisti banateni care calatoresc spre destinatiile de vacanta europene cu autocarul sau masina proprie.
De la an la an s-au diversificat si destinatiile de vacanta, pe langa „clasica” deja Grecia (unde ultima descoperire de senzatie este insula Zakynthos) sau Turcia adaugandu-se Mallorca (Spania), iar mai nou sunt ravnite cele mai exotice locatii de pe glob, precum Caraibe, Brazilia sau Tahiti.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă