Constănţenii au protestat, în stradă, împotriva avortului. Convoiul a străbătut zona centrală a oraşului. S-a plecat, din faţa Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, la ora 12.00, pe traseul Piaţa Ovidiu, Poştă, Capitol, Spitalul Judeţean, Dacia, Tomis III, Tomis Nord Boema. Pe tot parcursul drumului, cetăţenii urbei au strigat „Salvaţi copiii nenăscuţi/N-au nici o vină că-s făcuţi”, „Afară, afară, avortul din ţară” sau „Suntem toţi uniţi în Marş/Strigăm avortului…MARŞ!!!”. Primul popas al manifestanţilor a fost la statuia poetului Ovidiu, prilej pentru a se da citire unor versuri care întăresc dreptul la viaţă.
Statistici alarmante
Oamenilor li s-au alăturat voluntari de la Seminarul Teologic, Mişcarea Pro Vita, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi de la Asociaţa „Simplu” România. „Noi suntem împotriva avortului, această crimă care a ucis din 1956 până în 2009, conform statisticilor oficiale, peste 22 de milioane de copii. Din păcate, suntem pe locul III în lume la numărul de avorturi. Nu este normal ca un om să decidă asupra vieţii sau morţii altui om, mai ales când acel om este viitoare mamă. Încă de la concepţie, copilul primeşte suflet, are viaţă, se dezvoltă, el simte absolut tot ce i se întâmplă, iar modul barbar în care este omorât ne aminteşte de chinurile mucenicilor”, ne-a spus un voluntar al Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni, Daniela Ştefan.
Mai departe de datele oficiale
Cazurile depăşesc însă statisticile, în realitate numărul de copii nenăscuţi fiind mult mai mare. „Statistica este neelocventă pentru că majoritatea persoanelor care avortează nu sunt înregistrate, nu li se face consimţământul informat care este obligatoriu potrivit legii şi, mai mult decât atât, sunt foarte multe minore care fără acordul părinţilor şi fără ca doctorul să le ia acest consimţământ informat fac avort”, este de părere reprezentantul Fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Marcel Bouroş.
Consiliere în şcoli şi apel către politicieni
Pentru prevenirea unei sarcini nedorite, echipe de voluntari merg în unităţile de învăţământ pentru a face adolescenţilor educaţie sexuală. „Constanţa, din păcate, stă foarte prost la acest capitol. Nu cunosc statisticile, dar ştiu că zilnic are loc un număr foarte mare de avorturi în Constanţa. Voluntarii de la Mişcarea Pro Vita încearcă să discute cu elevii din licee pentru a realiza gravitatea acestui fapt”, a completat Daniela Ştefan.
„Marşul pentru viaţă” s-a desfăşurat în aproape 40 de judeţe din ţară, dar şi în afara graniţelor României, în Europa şi Statele Unite ale Americii. În Constanţa această acţiune se desfăşoară de opt ani şi este organizat, nu întâmplător, în preajma sărbătorii Buna Vestire. „Noi vrem să sensibilizăm oamenii pentru o familie sănătoasă, românească, tradiţională, bazată pe dragoste, în detrimentul celor care încurajează avortul, prostituţia, homosexualitatea, consumul de droguri”, a precizat coordonatorul Mişcării Pro Vita, Leonard Vancu.
APEL. Numai după consiliere psihologică
„Aş avea un apel către politicienii români, să iniţieze în Parlament o lege care să limiteze dreptul la avort, aşa cum există în majoritatea ţărilor europene. Avortul să se desfăşoare numai după o consiliere psihologică, aşa după cum a fost de fapt acum doi ani o iniţiativă, dar care din păcate nu s-a concretizat. Cred că ar fi necesar pentru renaşterea noastră morală şi spirituală să avem o asemenea lege care să protejeze copilul nenăscut”. – Daniela Ştefan, voluntar.