Tagma medicilor este una dintre cele mai de succes dintre categoriile profesionale. Oricine stie ca cei care si-au dedicat viata medicinei si invatamantului de specialitate nu au probleme financiare, fie pentru ca au salarii mari, studii de cercetare, dar si prin prisma „atentiilor” pe care le primesc.
Conform reglementarilor, averile doctorilor care ocupa functii de conducere sunt publice si trebuie actualizate de fiecare data cand se produc schimbari. O analiza a declaratiilor de avere a medicilor si profesorilor universitari din Timisoara scoate, paradoxal, la iveala ca starea lor materiala nu s-a schimbat, oficial, de ani de zile.
Teoretic, dupa ani de munca si cercetare, medicii ajung sa stranga averi frumoase. Majoritatea sefilor de sectii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Timisoara detin, conform declaratiilor de avere, case, terenuri si masini, unii avand si mosteniri, ba chiar au castigat la Loto, in timp ce altii au ales sa isi tina economiile in banci.
De exemplu, fostul sef al Clinicii de Psihiatrie I din orasul de pe Bega, Mircea Lazarescu, destituit din aceasta functie de ministerul de resort pentru ca a depasit varsta de 65 de ani, detine un apartament din 1971, dar are patru conturi bancare, totalizand peste un miliard de lei vechi.
Un alt fost sef de sectie, care a si contestat decizia ministerului de a-l demite, are pe langa doua apartamente si o masina, mai multe actiuni la companii petroliere.
Este vorba de Gheorghe Gluhovschi, fost sef al Clinicii de Nefrologie, care este angajat, ca mai toti colegii sai, si la trei unitati medicale private, care a mentionat ca are in depozite bancare sume de aproape 14.000 de dolari si 4.500 de euro, dar detine si actiuni la "Rompetrol”, "Oil Terminal” si "Petrom OMV”.
De asemenea, seful Centrului de Dializa si Transplant Renal, Sorin Ovidiu Golea, este actionar la trei societati, una dintre ele activand in prepararea hranei pentru cantine. El este asociat la doua centre medicale, are actiuni la doua banci, terenuri intravilane si agricole in Arad si Timis, precum si trei apartamente in orasul de pe Bega.
La capitolul obiecte de arta si bijuterii, ies in evidenta managerul interimar al Spitalului Judetean, Mihai Ionac, si fostul sef al PSD Timis, Dan Poenaru, acum prorector al Universitatii de Medicina si Farma-cie din Timisoara (UMF) si sef al sectiei de Ortopedie I. Ionac detine, impreuna cu sotia si inca o familie, o casa evaluata la 200.000 euro, dar si obiecte de arta evaluate la peste 25.000 de euro.
La randul sau, Poenaru se remarca prin colectia de masini de firma, trei la numar, si prin bijuteriile de familie, evaluate la 3.000 de euro. In banci, acesta are, conform declaratiei de avere, 850 de milioane de lei vechi. El a mai trecut un teren agricol de 5,5 hectare la periferia Timisoarei, precum si o casa de locuit si una de vacanta la Poiana Marului.
Conturi bancare in franci elvetieni
Si noul manager al Institutului de Boli Cardio-Vasculare din Timisoara, Silvia Mancas, profesor la UMF, se mandreste cu un teren intravilan in comuna Giroc, de langa Timisoara, o casa in aceeasi localitate, un apartament si o masina (dupa cum a mentionat in declaratia de avere, din februarie), pe care le detine impreuna cu judecatorul Ramiro Mancas, de la Curtea de Apel. In privinta celorlalti profesori de la UMF, situatia lor materiala este cel putin ciudata, pentru ca declaratiile lor de avere nu au fost actualizate de 5-6 ani, perioada in care este greu de crezut ca nu s-a schimbat nimic, in conditiile in care cei mai multi lucreaza la spitale sau la cabinete medicale private.
Trebuie luat in considerare si renumele acestor doctori, dupa care se ia in considerare „atentia” data de pacientii care vor sa fie tratati de cei mai buni in domeniu. In categoria celor care au "uitat” de aceasta indatorire se numara chiar rectorul UMF, Stefan Dragulescu, care nu si-a schimbat declaratia de avere dupa ce a redevenit seful institutiei de invatamant.
Ultima sa declaratie este datata 31 decembrie 2005, cand ocupa functia de prorector. Averea familiei sale o depaseste cu mult pe cea a colegilor de breasla. Dragulescu, medic cardiolog si fost ministru al Sanatatii in perioada CDR, detine doua terenuri agricole, unul la Lugoj si unul la Poiana Marului, in Caras-Severin, doua case in Lugoj, un apartament in Bucuresti, doua case de vacanta la Valiug si Poiana Marului, doua masini, precum si bijuterii si obiecte de arta mostenite, a caror valoare sustine ca nu a evaluat-o.
Familia Dragulescu are si zece conturi bancare voluminoase in lei, euro, dolari, franci elvetieni si lire sterline. Dupa cum noteaza rectorul pe marginea declaratiei sale de avere, el a strans 60.000 de dolari, peste 100.000 de euro, aproape 10.000 de franci elvetieni si circa 6.000 de lire sterline din contractele de cercetare si din veniturile salariale.