2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialAutostrada Soarelui rămâne o surpriză pentru arheologi

Autostrada Soarelui rămâne o surpriză pentru arheologi

Autostrada A2, cea care va lega Bucureştiul de Constanţa, continuă să uimească arheologii prin descoperirile ieşite la lumină în urma săpăturilor. Patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa s-a îmbogăţit, astfel, cu obiecte şi vestigii vechi de mii de ani.

La începutul anului viitor, arheologi constănţeni, împreună cu specialişti de la Institutul de Arheologie şi de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti vor relua lucrările la tronsonul Cernavodă-Medgidia.

În această zonă a Autostrăzii Soarelui au fost efectuate săpături în perioada 12-21 decembrie 2011 şi s-au realizat cercetări în mai multe puncte, grupate pe trei kilometri. Reamintim faptul că în toamna acestui an s-a făcut un diagnostic arheologic pe o suprafaţă de 15 km, reprezentând distanţa dintre Cernavodă şi Medgidia.

Noi puncte de lucru la Cernavodă

În acest loc au fost identificate două noi puncte de cercetare arheologică, iar după Anul Nou specialiştii urmează să studieze în amănunt şi să dateze câteva locuinţe străvechi. Mai precis, este vorba de nişte bordeie. De asemenea, după cum a precizat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC) din Constanţa, dr. Gabriel Custurea, vor fi cercetate şi câteva gropi antice de gunoi care ar conţine ceramică fragmentată, extrem de valoroasă. În acelaşi timp, s-au descoperit şi vor fi explorate un val mare de pământ şi un val mare de piatră, din secolele X- XI, precum şi câteva movile de pământ, denumite tumuli.

Materialele găsite au fost strânse şi împachetate de către arheologi, urmând în viitorul apropiat să fie cercetate îndeaproape. „Au fost zone unde s-au făcut doar defrişare şi decaparea. S-a luat pământul 10-15 cm pentru a se intra în stratul arheologic. Aşteptăm de la arheologi date mai multe. Dacă sunt şi spectaculoase, cu atât mai bine”, a precizat directorul MINAC.

Obiecte de patrimoniu

Echipele de lucru au săpat, pe parcursul acestui an, la Adamclisi, Albeşti, Hârşova, Capidava, Pantelimon şi Cheia, însă săpăturile de pe Autostrada Soarelui au fost cele mai solicitante, dar şi cu cele mai mari satisfacţii. În 2011, din iarnă până în vară s-au identificat mai multe puncte de lucru.

Săpăturile au scos la lumină zeci de obiecte din epocile elenistică şi romană, cum ar fi brăţări, oglinzi, vârfuri de săgeţi, cuţitaşe, vase din ceramică, toate expuse în prezent într-o sală special amenajată în cadrul muzeului constănţean. De asemenea, au fost găsite tot felul de mărunţişuri, de la potcoave medievale care se montau la încălţăminte, pentru a rezista în timp tocurile, până la îmbrăcăminte şi accesorii. În plus, pe tronsonul Medgidia-Constanţa au fost descoperite, printre altele, 300 de schelete şi o aşezare medievală. Obiectele dintr-un mormânt principal sunt de acum 2400 de ani, iar cele din mormintele secundare datează de acum 2000 de ani. La şantierele deschise pe Autostrada Soarelui au lucrat arheologi, desenatori şi fotografi. Termenul de finalizare a lucrărilor de pe tronsonul Cernavodă-Medgidia este stabilit pentru martie 2012.

Cele mai citite

Volkswagen a expus datele personale ale 800.000 de proprietari de vehicule electrice

Cariad, una dintre sucursalele de software ale grupului Volkswagen, a expus online datele personale ale aproximativ 800.000 de proprietari de vehicule electrice, înainte ca...

Sănătatea intestinală la superlativ: Mihaela Bilic dezvăluie secretul

Bilic recomandă consumul regulat al unui acid gras, care susține sănătatea mucoasei intestinale În sezonul rece, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra importanței sănătății intestinale...

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...
Ultima oră
Pe aceeași temă