ALBA. Autoritatile din Alba intentioneaza sa organizeze, in noaptea de Sanziene, comemorarea a 1900 de ani de la moartea lui Decebal, al carui cap ar fi fost, dupa unii istorici, dus la Ranisstorum (locul unde si-a instalat tabara Traian, identificat de unii istorici ca fiind la Piatra Craivei) destul de aproape de Apulum. Locul in care a fost inmormantat capul lui Decebal a creat o adevarata polemica intre specialisti.
Chiar daca cea mai mare parte a arheologilor sustin ca mana dreapta si capul regelui dac au fost duse la Roma, asa cum este si reliefat pe Columna lui Traian, exista si unii istorici care cred ca acestea au fost ingropate undeva pe teritoriul Daciei. O varianta ar fi aceea ca atat capul, cat si mana dreapta au fost ingropate in cetatea de la Piatra Craivei, la fel ca si o parte din comoara, lucru sustinut si intr-un articol dintr-un numar al „Romaniei libere” din anul 1971, in care era citat un istoric american.
De aceea, in ultimii ani, zona de la Piatra Craivei a constituit o adevarata tinta pentru cautatorii de comori dacice. Siturile arheologice au fost, in repetate randuri, „scanate” si rascolite de acestia, spre disperarea specialistilor.
Consiliul Judetean vrea sa organizeze mai multe manifestari de comemorare in aceasta vara, in fosta cetate dacica, pentru care s-au alocat 300 de milioane de lei vechi. A fost aleasa noaptea de Sanziene deoarece, potrivit traditiei, se spune ca atunci pot fi observate focuri deasupra comorilor ingropate.