Parteneriatele regionale ar putea reprezenta un bun răspuns la recesiunea din zona euro.
Recesiunea care a cuprins din nou zona euro duce la crearea unor alianţe economice regionale, între statele care nu au aderat la moneda unică europeană. Un astfel de parteneriat a fost iniţiat, vineri, la Cluj, între România şi Ungaria. Primul forum de afaceri româno-maghiar a reunit peste 160 de companii, dar şi autorităţi din ambele ţări.
Această alianţă a apărut în timp ce afacerile cu unele state occidentale au scăzut în ultimii ani, cele dintre România şi Ungaria au crescut constant. Iar viitorul poate aduce întărirea parteneriatului româno-maghiar. Subsecretarul de stat pentru energii regenerabile din cadrul Guvernului din Budapesta, Attila Horvath, spune că maghiarii au de învăţat de la români în domeniul energiei verzi. „România este una dintre ţările care dau tonul în domeniul energie regenerabile în cadrul Uniunii Europene. Dorim să învăţăm de la români cum să creăm ferme de panouri fotovoltaice şi să utilizăm energia vântului.
Noi, la rândul nostru, vrem să dezvoltăm împreună cu România parteneriate pentru valorificarea surselor de energie geotermală din estul Ungariei şi din vestul României”, a spus Attila Horvath. Subsecretarul maghiar de stat a adăugat că este necesară organizarea unui nou forum de afaceri cu conducători de companii din cele două ţări, la Budapesta. El a adăugat că Guvernul maghiar este preocupat să găsească modalităţile prin care să îi încurajeze pe oamenii de afaceri români să investească în Ungaria.
Ce spune Janos Magda
Consulul general al Ungariei la Cluj, Janos Magda, spune că există deja domenii importante în care interesele românilor şi maghiarilor sunt convergente. „Agricultura este un sector tradiţional pentru România şi tot aşa pentru Ungaria. Avem multe în comun şi trebuie să spunem că Ungaria este un mare exportator în România, a spus consulul maghiar. De asemenea, Peter Spanyk, consilier prezidenţial, la Oficiul Naţional pentru Economie Externă, a declarat că acest parteneriat este necesar în contextul în care „prognoza rămâne una pesimistă pentru statele Uniunii Europene”.
În ciuda crizei economice, oportunităţile de afaceri bilaterale au crescut, spune directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie, Elisabeta Dumitrescu. Ea a precizat că Ungaria este cel mai mare investitor din judeţul Cluj, însă acest judeţ reprezintă şi un important partener comercial. Maghiarii vând produse agricole şi industriale şi servicii turistice în Cluj şi cumpără produse industriale şi software, însă afacerile bilaterale se dezvoltă şi se diversifică tot mai mult, spun oamenii de afaceri prezenţi la forumul de la Cluj.
De asemenea, Elisabeta Dumitrescu a spus că, în fiecare lună, sunt înfiinţate peste 25 de noi firme cu capital străin în judeţul Cluj. În prezent, în Cluj, există 313 companii cu capital maghiar.
Finanţare maghiară
Ungaria este dispusă să ofere avantaje partenerilor săi strategici din regiune. Una dintre oprtunităţi a fost detaliată de Gabor Hegyi, director general al Băncii Ungare de Export. El a spus că statul maghiar oferă credite cu dobândă subvenţionată, precum şi asigurări speciale pentru companiile care investesc în zone precum Belarus ori Kazahstan. De asemenea facilităţi pot beneficia şi furnizorii din România ai companiilor maghiare, care apoi exportă produsele finite în aceste zone.