O serie de mari companii, sud-coreene, precum LG, Daewoo ori Samsung, sunt, la rândul lor, interesate de Cluj.
Economia clujeană este pe cale să îşi repornească motoarele cu ajutorul unor investitori asiatici. În primă fază, este vorba de sute de locuri de muncă. În 2011 numărul acestor locuri de muncă ar putea ajunge la câteva mii. Noii investitori asiatici provin din Japonia şi din Coreea de Sud. De asemenea, există un interes tot mai mare şi din partea unor investitori din China.
Primele mutări
Primii care au mutat pe tabla de şah a economiei clujene au fost investitorii din Coreea de Sud şi din Japonia. Deja LG şi-a deschis la Cluj primul centru de service din afara Bucureştiului şi a anunţat că intenţionează să îşi consolideze prezenţa în Transilvania. Numărul locurilor de muncă ce au fost create astfel, direct şi indirect, este de câteva zeci până acum. De asemenea, LG a început să îşi consolideze forţa de vânzări. A urmat anunţul companiei ACE Fujikura, cu capital japonez. Este vorba de unul dintre cei mai importanţi furnizori de cabluri electrice pentru concernul Volkswagen, care deţine deja două fabrici în Cluj-Napoca şi în Dej. În anul 2008, din cauza crizei economice, ACE Fujikura a închis două fabrici pe care le deţinea în România şi a provocat, astfel, închiderea altor fabrici deţinute de furnizorii săi.
Acum, ACE Fujikura vrea să mai angajeze 630 de oameni, în cadrul fabricii sale din Cluj-Napoca, situată în cartierul Mărăşti. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Daniel Don, spune că „am primit din zona informală aceste date, încă nu a venit o informare oficială”. El a afirmat că, pe de altă parte, există semne foarte bune în economia clujeană. „Suntem pe locul II în ţară, după Bucureşti, în privinţa numărului de locuri de muncă disponibile. În paralel însă a crescut şi numărul de persoane aflate în evidenţele noastre, dar acest lucru are legătură şi cu un fenomen social. Respectiv, primăriile din mediul rural au condiţionat acordarea ajutoarelor pentru căldură de aflarea persoanelor cu pricina în evidenţele noastre. Cum avem locuri de muncă vacante în Cluj-Napoca, le-am dat repartiţie, însă persoanele cu pricina au refuzat pe motiv că au nevoie doar de adeverinţa de la noi pentru ajutorul de căldură”. Astfel, din punct de vedere tehnic, numărul şomerilor a crescut, deşi practic oamenii lucrează în agricultură.
Fabrici de electrocasnice la Cluj-Napoca?
Companiile sud-coreene Samsung şi Daewoo sondează piaţa din Transilvania pentru înfiinţarea unor fabrici de electrocasnice. Discuţiile pe această temă au început cu ocazia unei vizite a primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, în China şi în Coreea de Sud. Cele două companii nu au luat încă o decizie fermă, însă fabricile ar putea fi deschise în viitorul parc industrial pe care municipalitatea doreşte să îl înfiinţeze în zona Dealul Lombului. Fabricile sud-coreene ar urma să producă pentru pieţele din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, spun surse din mediul de afaceri clujean. Aceleaşi surse spun că sud-coreenii ar putea muta o fabrică de maşini de spălat din Spania. Pentru această investiţie, alături de Cluj concurează un oraş din Polonia şi unul din Slovacia.
Miliardul chinezesc
Un alt investitor asiatic anunţat este compania energetică de stat din China. Aceasta ar putea contribui cu un miliard de euro la construcţia unei hidrocentrale în zona Tarniţa-Lăpuşteşti. Această hidrocentrală ar urma să echilibreze sistemul energetic naţional după punerea în funcţiune a noului reactor nuclear de la Cernavodă. Practic, dacă vor fi concretizate aceste investiţii asiatice, ele ar putea reprezenta un impuls serios pentru scoaterea României din recesiune.