Mihai Nistor a făcut portrete şi caricaturi în România, SUA ori Bahamas. Cu puţin noroc, artistul Mihai Nistor, născut în Târgovişte, poate fi întâlnit în Parcul Central din Cluj. Atunci când are chef şi vremea îi surâde Mihai merge să întâlnească oameni noi. „Oamenii sunt atraşi de mişcare. Mulţi zic că iau lucrări de pe net, că nu le fac eu. Apoi stau să mă vadă muncind. Aşa se conving”, povesteşte Mihai amuzat.
Portretele sunt doar o parte din creaţiile sale. Îi plac pentru că, prin ele, descoperă stări emoţionale şi poate crea atitudini pe chipurile pe care le desenează. „Spre deosebire de o fotografie, oamenii vor mărturia unui om sensibil şi talentat, vor creaţia unui artist”, povesteşte Mihai Nistor. Tot lucrările şi talentul lui au fost vehiculul care l-au plimbat prin lume. Anul trecut a fost pe croazieră în SUA şi Bahamas, dar a renunţat repede. „Nu mi-a plăcut, a fost un fel de puşcărie. Trebuia să zâmbeşti tot timpul. Nu aveam voie să stau aşezat decât dacă lucram, mi se spunea că trebuie să stau în picioare ca să primesc clienţii. Nu aveam voie să lucrez în porturi pentru alţi clienţi”, mărturiseşte Mihai. Dar călătoriile sale s-au concretizat într-o colecţie de porturi pe care le-a expus la Cluj, în ceainăria La Port.
Îi place Clujul
Pe lângă portrete, Mihai realizează şi caricaturi. A lucrat cu Ştefan Popa Popas la Timişoara, dar nu a rămas în Banat, fiecare călătorie l-a întors la Cluj. „E tare oraşul ăsta, dar nu mă pot defini decât ca un călător. Acum m-am hotărât să mă mut aici. M-am săturat de umblat. Anul trecut am făcut 40 de mii de kilometri”, spune Mihai. Din 2000, Mihai Nistor îşi petrece vara pe litoralul românesc. „Pe atunci eram vreo 15 oameni care făceam asta. Anul trecut am rămas singur. Acolo încă este cerere.” Vara asta va merge iar. Până atunci vrea să realizeze la Cluj o expoziţie cu aparate vechi de fotografiat, în cafeneaua Zorki.
Politicienii nu inspiră
Mihai s-a licenţiat în grafică computerizată la Universitatea de Artă din Bucureşti. A expus în Bucureşti, Târgovişte – oraşul natal – şi a câştigat premii la concursuri. Printre persoanele cărora le-ar face caricaturi se numără Mircea Badea şi Vlad Craioveanu. Portret i-ar face maestrului Radu Beligan. Nu ar face portrete politicienilor pentru că, spune el, nu îl inspiră. A realizat peste 7.000 portrete, pe stradă, în ţară, dar şi în Italia, Austria, Spania sau SUA.