În ultimii ani, Moş Crăciun a trecut mai rar pe la casa de suflet a nevăzătorilor dobrogeni, reuniţi în cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Constanţa-Tulcea. Sărbătorile de iarnă nu mai sunt atât de îndestulate ca altădată, din cauza crizei financiare care a redus fondurile şi sponsorizările. Asociaţia de la malul mării trebuie să se descurce cum poate, în fiecare lună, din cotizaţiile membrilor săi, pentru cheltuielile de întreţinere aferente sediului. Singurele beneficii ale nevăzătorilor sunt foile de drum dus-întors atunci când merg cu trenul, în cazul celor diagnosticaţi cu gradul 1 şi 2 de deficienţă, scutirea de impozit şi o indemnizaţie socială lunară de câteva sute de lei. Nevoile unei persoane fără vedere sunt însă multiple.
De aceea, de multe, ori, din această cauză, unii nevăzători se închid în ei, se izolează şi rareori mai doresc să iasă în lume. Cu toate neajunsurile, membrii Asociaţiei constănţene încearcă să-şi depăşească condiţia şi pun suflet în tot ceea ce fac. Şi fac multe lucruri frumoase. Oamenii se adună în fiecare miercuri la Clubul pensionarilor, pentru a juca şah, table, cărţi sau remi. Biblioteca audio este mai mereu plină, iar cărţile în Braille sunt deseori răsfoite de către nevăzători. În fiecare zi, zeci de persoane cu deficienţe de vedere din oraş dar şi din judeţ trec pragul Asociaţiei pentru a solicita diverse cereri, documente, dar şi pentru a petrece câteva ore navigând pe internet sau pentru a desfăşura în comun foarte multe activităţi culturale şi sportive. Nu în ultimul rând Asociaţia organizează periodic ieşiri la iarbă verde şi excursii în ţară, iar de trei ani în incinta clubului se sărbătoreşte Revelionul.
La ce excelează constănţenii
Nevăzătorii dobrogeni sunt foarte buni cântăreţi vocali şi instrumentişti. Cei care au participat la concursuri de solişti amatori s-au întors acasă cu premii. Ţambalul, fluieraşul, muzicuţa sau acordeonul sunt câteva dintre instrumentele care au adus bucurie în sufletele persoanelor fără vedere. Nevăzătorii sunt şi buni dansatori. Se adună în horă, aşa cum pot ei, şi se lasă purtaţi de ritmul muzicii. „Încercăm să ţinem pasul. Să le găsim nişte ocupaţii plăcute şi care să le dea ocazia să iasă din obişnuit, să se desfăşoare şi altfel. Sunt foarte încântaţi”, ne-a spus Teodora Sîrbu, referent cultural în cadrul Asociaţiei.
O experienţă de neuitat a trăit una dintre nevăzătoarele constănţene atunci când a fost desemnată cea mai frumoasă concurentă, anul trecut, în cadrul unei competiţii. Mai nou, nevăzătorii fac şi teatru. Până acum au avut succes la public interpretând „Momente” din I.L. Caragiale sau din umoristul Mircea Crişan. În prezent, repetă „Ursul” lui Cehov pentru a participa, anul viitor, în cadrul unor festivaluri. De câţiva ani, artiştii au şi oaspeţi de onoare, sosiţi din Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, la fel de talentaţi ca ei. Împreună promovează folclorul, cântând melodii de referinţă. Mai mult decât atât, Constanţa se mândreşte cu alte două rezultate de excepţie. Este vorba de locurile I şi II, obţinute de către doi dintre membrii Asociaţiei, Gabriel Gămălan şi Radu Vasile, la concursul de literatură „Paşii profetului”, desfăşurat la Oradea.
Educaţie civică în şcoli
Şi asta nu e tot. De trei ani, referentul cultural al Asociaţiei împreună cu nevăzătorii intră la clase, în şcolile constănţene, pentru a promova proiectul „Cunoaşte-mă dincolo de bariera întunericului”. „Discutăm cu copiii şi îi facem să înţeleagă cât de importantă este vederea, ce să facem să nu o pierdem, dacă este afectată ce trebuie să facem. De multe ori am ieşit din clase şi copiii care aveau ochelari şi i-au pus la ochişori. Prin exemplificare, prin joc, îi facem să înţeleagă de ce trebuie respectată o persoană fără vedere şi cum aceasta face nişte eforturi deosebite să poată trăi aceeaşi viaţă cu persoanele care văd”, a completat Teodora Sîrbu.
Asociaţia Nevăzătorilor din România, filiala Constanţa-Tulcea numără în prezent 1.400 de membri.