Ardelenii au serbat cu moderaţie Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Dacă ceremoniile oficiale au strâns abia câteva zeci de participanţi, focurile de artificii au avut mai mult succes.
Luni dimineaţă, câteva zeci de clujeni au asistat la ceremoniile oficiale organizate pentru a omagia Unirea cea Mică, adică Unirea Principatelor Moldova şi Valahia. Ceremoniile oficiale au avut loc în faţa bustului domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza.
La ceremonii au participat prefectul Florin Stamatian, primarul Sorin Apostu, o serie de parlamentari, precum Cornel Itu, Alexandru Cordoş ori Mihail Hărdău, viceprimarul Attila Laszlo, comandantul Poliţiei Cluj, Ioan Păcurar, dar şi reprezentanţii Diviziei a IV-a Gemina din Cluj. „Oficialităţile au ascultat imnul naţional, apoi au participat la un ceremonial religios oficiat de episcopul vicar ortodox Irineu Bistriţeanul”, au spus reprezentanţii Prefecturii Cluj. A urmat ceremonia depunerii de coroane de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, apoi o paradă militară. Seara, la Cluj, au fost organizate focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu.
Zăpada, mai importantă decât Unirea
Arădenii nu s-au arătat deloc interesaţi de manifestările organizate cu prilejul Unirii Principatelor şi au fost preocupaţi să-şi dezăpezească trotuarele din faţa caselor, ca să nu fie amendaţi de poliţiştii comunitari. Autorităţile au organizat o scurtă manifestaţie în faţa Palatului administrativ, dar arădenii care au dansat în final hora unirii au fost extrem de puţini. Programul a fost scurt şi din cauza frigului: o slujbă religioasă, o prezentare a muzeografului Bogdan Ivaşcu despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie 1859 în istoria poporului român, un scurt program folcloric. Apoi, cei prezenţi au încins o Horă a Unirii, dansată de membrii ansamblului folcloric şi autorităţile locale.