Autoritatile judetului Constanta incearca sa finalizeze cat mai repede aplicarea legilor proprietatii. Membrii comisiei judetene de fond funciar au fost informati despre faptul ca peste 480 de dosare ce au ca obiect acordarea de despagubiri beneficiarilor legilor pamantului au ajuns la Bucuresti. Constanta este printre putinele judete unde numarul dosarelor respinse este foarte mic. Reprezentantii Prefecturii Constanta sustin ca nu este vorba despre neregului la intocmirea dosarelor. Unii dintre titulari au decedat intre timp, iar despagubirile trebuie sa ajunga la urmasii acestora. Banii se vor da numai pe baza documentelor ce vor fi atasate la dosar si, ulterior, vor fi trimise Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii, organism care gestioneaza acordarea despagubirilor ce trebuie sa revina fostilor detinatori de terenuri din judetul Constanta.
Inexistenta suprafetelor necesare pentru punerile in posesie este o alta problema ce trebuie rezolvata. Unii dintre fostii proprietari au fost de acord sa primeasca terenuri in zone colinare numai daca acestea intra in programul de impadurire. „Romsilva” Constanta nu a primit nici un ban pentru cumpararea de terenuri sau impaduriri. In schimb, Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta are acces la fonduri, in acest scop, prin mai multe proiecte ce vizeaza ameliorarea solului prin impaduriri.
Cazul Rasova
Membrii comisiei judetene de fond funciar au mai fost informati depre faptul ca, la Rasova, Legea 1 din 2000 se va putea aplica. Este necesara, insa, schimbarea categoriei unor terenuri care vor ajunge la fostii proprietari. Si pentru situatia de la Ostrov s-a gasit o portita de iesire.
Exista acte care dovedesc vechile amplasamente ale terenurilor (300 ha) ce au apartinut fostului IAS. Au fost validate cererile depuse de beneficiari pentru o suprafata de aproape 400 de hectare. Proprietarii au la dispozitie doua solutii: fie accepta plata despagubirilor pentru terenurile pentru care au facut dovada proprietatii, fie negociaza cu detinatorii plantatiilor care le pot oferi contravaloarea pamantului pe care acum se cultiva vita-de-vie.