Aproape 2.000 de persoane au participat, joi seara, la Alba Iulia, la o conferinta sustinuta de Rafail Noica, fiul filosofului Constantin Noica si unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici ortodocsi din Romania. Sala, holurile de la parter si de la etajul intai, dar si scena Casei de Cultura a Sindicatelor au fost pline pana la refuz de credinciosi veniti din toate colturile tarii pentru a-l vedea si auzi pe calugarul care traieste retras intr-o manastire din Muntii Apuseni.
Sute de masini si zeci de autocare au ocupat spatiile de parcare din zona unde a avut loc intalnirea. Pentru a reusi sa prinda un loc in sala, multi dintre participanti s-au adunat in fata Casei de Cultura cu cateva ore inainte de inceperea conferintei. Sute de calugari, preoti si studenti la teologie au venit special la Alba Iulia pentru a participa la eveniment.
„Imi doream de mult sa-l ascult pe Parintele Rafail. Coboara rar si la el nu primeste pe nimeni”, a spus un barbat din Sibiu.
Grupuri organizate din mai multe orase ale tarii si-au anuntat prezenta inca din urma cu cateva saptamani. Unul dintre cei mai vechi angajati ai Casei de Cultura a declarat ca nu a mai vazut sala si holurile atat de pline niciodata.
Parintele Rafail Noica sustine foarte rar conferinte in public, petrecandu-si majoritatea timpului retras. Discursul sustinut de acesta la Alba Iulia, pe tema „Din ce moarte ne-a mantuit Hristos?” s-a desfasurat pe parcursul a peste patru ore, participantii avand posibilitatea sa puna intrebari. „Cu totii am fost izbaviti din moartea necunoasterii lui Dumnezeu de catre Iisus Hristos”, a spus duhovnicul, care a vorbit si despre cruce, ca simbol, spunand ca aceasta nu inseamna suferinta, ci este „suprema iubire”.
„Atunci cand ne luptam cu patimile din noi ar trebui sa ne luptam mai intai cu gandurile noastre si apoi cu trupul. Traim o stare de iad, iar in iadul acesta trebuie sa il chemam pe Dumnezeu ca sa ne salveze”, le-a spus celor prezenti parintele.
Pe holurile si in foaierele Casei de Cultura a Sindicatelor a fost instalata aparatura de sonorizare pentru participantii care nu au reusit sa prinda un loc in sala. Organizatorii, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Facultatea de Teologie, au inceput pregatirile cu mult timp in urma.
Fiu al filosofului roman Constantin Noica, parintele Rafail s-a nascut in anul 1942. In familie a primit o educatie crestina sumara, iar la varsta de 13 ani a plecat, impreuna cu mama si cu sora lui, in Anglia, cu scopul primirii unei educatii mai alese.
Rafail Noica, l-a intalnit, la Manastirea Essex, pe parintele Sofronie, ucenicul Sfantului Siluan Athonitul, care a avut o mare influenta asupra acestuia. In anul 1965 s-a calugarit, iar in 1993 s-a reintors in Romania si s-a stabilit intr-o manastire la Muntii Apuseni. El conferentiaza foarte rar in public, o data la cativa ani.