La poalele Muntilor Metaliferi, in dreapta Muresului, intre comuna Soimus si statiunea Geoagiu se gasesc numeroase izvoare de ape minerale neexploatate pana in prezent decat partial.
Apele minerale din judetul Hunedoara sunt cunoscute de multa vreme. Romanii au ridicat terme la Germisara (Geoagiu), iar mai tarziu in epoca feudala apar scrieri despre izvoarele din zona. Aproape in fiecare sat exista bazine, unele de peste o suta de ani, construite de comunitate, unde localnicii se imbaiau gratis. Asa numitele „feredee” (furdo – baie in limba maghiara) sunt cunoscute de peste doua sute de ani si au functionat pana recent cand proprietarii unor vile din zona au distrus izvoarele pentru a-si alimenta propriile piscine.
Apele minerale pe „apa sambetei”
Doar doua izvoare din satele Chimindia si Boholt, sunt in prezent captate spre imbuteliere. Cu toate acestea apele minerale hunedorene sunt cautate si se vand in toata tara, fiind competitive cu alte renumite marci de bauturi carbogazoase. „Izvoarele din judetul Hunedoara au aparut pe acelasi fundament de franturi geologice, iar apa este folosita de peste 100 de ani, fiind extrasa de la o adancime de peste 160 de metri”, a precizat Nicolae Tandrau, directorul general al unei firme care exploateaza iz-vorul de la Chimindia. Majoritatea izvoarelor nu sunt inventariate, numarul lor fiind practic necunoscut. Apa minerala curge pe camp si doar in cateva locuri au fost amenajate sisteme de captare unde vin sa ia apa minerala oameni din orasele apropiate.
„Vin aici oameni din Deva sa ia apa. Da' vin si de mai departe, din Alba Iulia si chiar de la Sibiu”, povesteste o localnica in timp ce-si umple bidonul cu apa minerala.
La izvorul din Bejan e aproape tot timpul coada la izvor. „Vin de obicei inainte de ora sapte cand trec spre serviciu si gasesc doi, trei oameni la coada”, povesteste Ioan Duma, unul dintre consumatorii fideli ai apei minerale.
Izvor de sanatate sau nu prea…
Pentru exploatarea izvoarelor, firmele platesc statului o redeventa. Calitatea apei este atestata periodic, pentru a se urmari schimbarile produse in componenta chimica a acesteia. Un alt izvor pregatit pentru a intra in curand in exploatare este in satul Banpotoc. Apa din izvoarele care nu sunt captate nu este insa verificata fiind consumata de populatie pe proprie raspundere. Directia de Sanatate Publica Hunedoara nu verifica componenta chimica si caracteristicile curative ale izvoarelor ocazionale. Acestea pot fi nocive pentru unele persoane care sufera de afectiuni in a caror tratare apele minerale din zona pot fi contraindicate.
Datorita concentratiei mari de calciu si magneziu din compozitia apelor minerale ce izvorasc la poalele Muntilor Metaliferi acestea sunt recomandate in special in tratarea afectiunilor de faringe si stomac. Medicul balneolog Iulian Igna este insa de parere ca: „exista afectiuni in care magneziul si calciul din aceste ape minerale pot sa fie contraindicate”. In satele unde exista asemenea izvoare minerale nu s-au inregistrat efecte medicale spectaculoase. Cazurile de imbolnaviri sunt similare cu cele din restul judetului, iar bolile de stomac se incadreaza in media pe judet afirma medicii hunedoreni.