Grădina Zoologică din Hunedoara nu dispune de nici un fel de rezervă de hrană
Animalele de la Grădina Zoologica din Hunedoara au primit o zi întreagă doar pâine înmuiată în apă, după ce maşina de la abator a întârziat, iar rezerve de mâncare nu există. Îngrijitorii acesteia nu îşi fac însă griji şi spun că şi trei zile au stat animalele fără hrană, în timp ce administratorul acesteia susţine că nu ştie nimic în acest sens.
Hrană „de criză”
Animalele de la Grădina Zoologică din Hunedoara stau în cuşti de dimensiunea unor cutii de chibrituri şi primesc hrană « de criză ». Zilele trecute, în timp ce vizitatorii se îngrămădeau să le admire, animalele erau nevoite să se hrănească doar cu pâine înmuiată în apă, indieferent că era vorba despre vulpi, cîini, pisici sau nutrii sau păsări. În schimb, lupii aveau o bucată de os fără nici un pic de carne, iar în cuşca urşlilor era doar un vas ruginit cu apă. În plus, bazinele în care altădată se afla apă, în care animalele se scăldau erau uscate, iar pentru nutrie o lădiţă de plastic ţinea locul fostului bazin.
Banane de la vizitatori
Doar babuinul are o banană, primită de la un vizitator. Îngrijitorii animalelor adăpostite la Grădina Zoologică din Hunedoara au recunoscut că situaţia este ingrată, însă spun că vina nu este a lor. « Nu am avut ce să facem. Nu a venit maşina de la abator şi altă soluţie nu am avut. Dar nu e prima dată. Au fost şi trei zile fără hrană, şi nu o dată, dar şi în sălbăticie se întâmplă la fel. Stau mai multe zile fără mâncare şi pe urmă se hrănesc pe săturate », spune unul dintre reprezentanţii parcului. Administratorul grădinii, Ciprian Hodor, susţine, însă că nu este adevărat şi, în ciuda evidenţelor, nu crede sau nu recunoaşte că animalele au fost hrănite cu pâine şi apă. « În nici un caz nu s-a întâmplat să stea trei zile fără hrană şi nu cred că a fost vreo problemă. Oricum o zi pe săptămână este obligatoriu să se facă pauză. Fondurile pentru hrană sunt alocate de la Primăria Hunedoara şi sunt îndestulătoare. Doar la investiţii avem probleme », a declarat Ciprian Hodor.
Nu este singura problemă a Grădinii Zoologice Hunedoara, unde cuştile în care sunt ţinute cele aproximativ 70 de animale datează din 1972. Gradina Zoologica din Hunedoara este departe de cerinţele europene, în privinţa spaţiilor în care sunt nevoite sa trăiască animalele şi pe fiecare cuşcă a fost lipit un anunţ care specifică faptul că spaţiile nu sunt corespunzătoare şi vor fi înlocuite cu alte amplasamente în conformitate cu normele în vigoare. Termenul limită de conformare este 2012, dar lucrările nici măcar nu au demarat, pentru că nu sunt fonduri. Ca să o modernizeze şi să se conformeze, astfel, normelor europene, administraţia are nevoie de 500.000 de euro, din care 75% ar trebui să vină de la bugetul de stat.