» Patronii apeleaza la diverse trucuri pentru a scapa nepenalizati.
» Minorii se fac nevazuti de pe plaja cand apar inspectorii de munca.
» Cei mai multi muncitori fara forme legale sunt depistati la inceputul sezonului, cand sunt efectuate activitati de curatenie la hoteluri.
Inspectoratul teritorial de Munca Constanta a inceput pregatirile pentru verificarile ce vor avea loc pe litoral in sezonul estival 2008. Parteneriatul pentru litoral va fi incheiat si in acest an ca forma de organizare a unei activitati concertate a tuturor institutiilor publice care dispun de corpuri de control. "In data de 2 aprilie, cand se preconizeaza inceperea sezonului, vom fi pregatiti sa incepem controalele la agentii economici care isi desfasoara activitatea in statiuni. Vom actiona pana in luna septembrie si vom lua la verificat fiecare patron. Vor fi organizate, ca in anul precedent, trei comandamente, in Eforie, Mangalia si Constanta. La aceste centre vor lucra permanent cate doua echipe, una din cadrul ITM Constanta, iar cea de-a doua de la Inspectia Muncii Bucuresti. Anul trecut am numit 12 inspectori care s-au ocupat strict de agentii economici de pe litoral. Din aprilie vom avea cel putin acelasi numar de oameni pe teren", a declarat inspectorul-sef al ITM Constanta, Eugen Bola.
Munca fara forme legale, principalul obiectiv
Inspectorii urmaresc, in primul rand, depistrea muncitorilor care lucreaza fara contract individual de munca. De asemenea, echipele de control doresc sa stopeze incalcarea dispozitiilor Codului Muncii privind existenta pontatiilor, plata drepturilor salariale, a orelor suplimentare si respectarea repausului saptamanal. Cele mai multe controale vor avea loc la inceputul sezonului, cand se estimeaza ca exista un numar mare de muncitori la negru. "In perioada premergatoare deschiderii sezonului, cand se efectueaza activitati de curatire a hotelurilor si unitatilor de alimentatie publica, sunt atrasi cei mai multi lucratori carora nu li se incheie contract individual de munca. Patronii prefera sa semneze actele incepand cu data de 1 iunie, pentru a se sustrage de la plata darilor catre stat", a declarat Eugen Bola.
Agentii economici invoca diverse scuze
Pentru a scapa de amenzile aplicate de inspectorii de munca, agentii economici apeleaza la diverse trucuri. Cel mai des acestia incheie contracte de munca pentru patru ore, fara a putea fi stabilita ora la care si-a inceput munca angajatul. Frecvent, patronii incheie contracte de munca fara a le inregistra la ITM, pe care le reinnoiesc la fiecare 20 de zile. "Noi mergem in control si ni se pune in fata contractul semnat de angajat, care se afla in termenul de 20 de zile, timp pe care angajatorul il are pana la depunerea dosarului. Lucratorii sunt platiti, insa nu beneficiaza de protectia pe care o asigura dispozitiile prevazute in Codul Muncii, nefiind achitate contributiile pentru asigurarile de sanatate si cele sociale", a adaugat inspectorul-sef. Perioada de proba este o alta scuza pe care patronii o aduc in fata inspectorilor, desi legea prevede ca pentru muncitorii necalificati numai in mod exceptional se poate vorbi de aceasta proba. Perioada nu trebuie sa depaseasca termenul de cinci zile si trebuie platita. Nici in acest caz inspectorii nu pot stabili ziua in care muncitorul si-a inceput activitatea.
Minorii, exploatati in fiecare vara
Atat adolescentii, cat si parintii acestora recunosc ca vara este un bun prilej de a face un ban de buzunar cu ajutorul serviciului de sezon. Cu toate acestea, inspectorii nu au reusit sa depisteze pe litoral nici un angajat cu varsta sub 18 ani. "Am muncit in vacanta de vara cam doua luni, pe plaja, la sezlonguri. Mi-au dat patronii cinci milioane pe luna. Nu am semnat nimic pentru angajare. O sa incerc sa muncesc si la vara pentru ca asa mai fac si eu un ban de buzunar", a declarat un minor in varsta de 15 ani, M. Catalin. Acesta nu este un caz singular. Exista un numar mare de minori care lucreaza de dimineata pana seara in baruri, restaurante sau pe plaja si isi apara patronii cand vine vorba de vreun control. "Este foarte dificil sa-i depistezi pe minori pentru ca acestia dispar imediat cand mergem in control. Pe plaja suntem mereu directionati catre un angajat care lucreaza cu forme legale. Noi suntem doar o institutie de control. Verificam acte. Nu putem face cercetari si nu stam sa cautam martori", a adaugat Eugen Bola.
Specialistul
Nu se legitimeaza
"Nu de putine ori am solicitat ajutorul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta si al Jandarmeriei cand am fost in control. Aceasta masura nu a fost luata pentru siguranta inspectorilor, ci pentru a nu ne confrunta cu refuzul angajatilor de a se legitima sau de a completa declaratiile. Toate aceste demersuri sunt facute tot in favoarea muncitorilor, pe care ii ajutam sa beneficieze de drepturi."