Se afla in pregatire o reuniune a expertilor Secretariatului General al CITES, care urmeaza sa analizeze stadiul indeplinirii masurilor convenite de tarile din bazinul Marii Negre si cele riverane Dunarii privind dezvoltarea durabila a speciilor de sturioni care migreaza in Dunare pentru a se reproduce. Trebuie spus ca, in urma cu un an, la Tulcea, a avut loc o intalnire a expertilor CITES cu specialistii din tarile exportatoare de caviar din bazinul Marii Negre si din cele dunarene.
Proiecte doar pe… hartie
Cu acel prilej s-au convenit o serie de masuri pentru protejarea sturionilor de Dunare. Mai exact spus, s-au stabilit primele criterii de monitorizare eficienta a migratiei speciilor de sturioni si, in primul rand, a morunului din Marea Neagra in fluviu. In acest scop, autoritatile din Romania s-au angajat ca vor pune in functiune, pana la finele acestui an, o statie de monitorizare in apropierea orasului Isaccea. Este vorba de instalatii specifice care ar urma sa inregistreze fiecare trecere de morun pe Dunare, in drumul anual, pe care aceasta specie deosebit de valoroasa il face dinspre Marea Neagra spre zonele de reproducere din Dunare si invers. Acest angajament ferm luat de autoritatile romane in urma cu un an nu a fost indeplinit. La aceasta data, statia de monitorizare de la Isaccea se afla inca in stadiu de proiect. Abia s-a stabilit firma care va realiza investitia, iar lucrarile nu se vor incheia decat in anul viitor, in vara. Ca atare, se va mai pierde inca un an de monitorizare, intrucat migratia incepe in lunile de iarna si se incheie in vara.
Declinul morunului…
Specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, care au efectuat mai multe studii de cercetare privind sturionii de Dunare, sustin ca morunul a cunoscut, in ultimii doi ani, un regres alarmant din punct de vedere numeric. O marturie in acest sens stau si capturile inregistrate in acest an de catre firmele care au concesionat dreptul de a pescui sturionii in Dunare. Raportarile acestor firme arata ca s-a realizat doar 10 la suta din cota de captura majoritatea acestor firme. Fac exceptie doar firme care pescuiesc pe bratul Chilia al Dunarii. Semnificativ este si faptul ca in primavara acestui an cercetatorii care au obtinut permise stiintifice de pescuit pentru capturarea reproducatorilor de morun vii nu au reusit sa prinda decat doua femele de morun. Asta, desi pescarii insotiti de cercetatori au vanturat fluviul cu toanele pescaresti timp de doua luni, in perioada de prohibitie. Acest fapt ii determina pe cercetatorii tulceni sa traga concluzia ca morunii nu mai migreaza in Dunare pentru a se reproduce, iar specia se afla in mare pericol.
Acvacultura, in pericol!
O alta masura convenita de autoritatile din tara noastra cu Secretariatul General CITES este cea privind dezvoltarea acvaculturii la speciile de sturioni.
Desi, atat la Isaccea, cat si la Chilia, in ultimii doi ani, s-a realizat reproducerea in captivitate a morunului, nu se poate vorbi inca de acvacultura la aceasta specie.
Puii de morun rezultati in urma reproducerii realizate in vara anului 2004 au fost vanduti pentru a fi crescuti in ferme de acvacultura din Bulgaria, iar cei realizati in vara acestui an sunt mici pentru a fi deversati in bazine naturale de crestere. In plus, fiindca nu s-au capturat suficienti reproducatori, anul acesta s-au realizat foarte putini pui de morun.
Inflatie de pastrugi…
Pe de alta parte, exista o preocupare exagerata pentru reproducerea in captivitate a pastrugii, o specie mai putin valoroasa din punct de vedere economic si destul de numeroasa in Dunare. Pana acum s-au facut deversari de zeci de mii de pui de pastruga in Dunare, in fiecare an, dar nu se poate vorbi de o monitorizare a respectivilor pui pentru a se constata viabilitatea lor. Abia zilele acestea au fost achizitionate dispozitive speciale de marcare a puilor de pastruga care sunt deversati in Dunare.
Mircea Staras, directorul stiintific al Institutului Delta Dunarii, sustine ca deversarea acestor pui (produsi in captivitate) in apele fluviului este ineficienta pentru simplul motiv ca ei, neaclimatizati fiind, sunt o prada sigura pentru alti pesti din Dunare. Doctorul Staras sustine ca pentru a scadea presiunea asupra sturionilor de Dunare singura solutie este dezvoltarea acvaculturii. Autoritatile din tara noastra nu au facut mare lucru pentru a incuraja aceasta activitate. In aceste conditii, sunt de asteptat masuri radicale din partea CITES privind comertul cu icre negre…