1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialAmânări în procesele de corupţie ale lui Bunea Stancu

Amânări în procesele de corupţie ale lui Bunea Stancu

În timp ce procesele sunt tergiversate, firma de construcţii a preşedintelui CJ Brăila continuă afacerile pe bani publici.

Concivia SA Brăila, firma controlată de preşedintele PSD şi CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a încheiat primul contract pe bani publici din 2012, în timp ce o serie de amânări fac să treneze procesele în care e judecat tocmai pentru contractele acestei firme pe fondurile CJ.

Pe data de 3.10.2011, Gh. Bunea Stancu a fost trimis în judecată de Agenţia Naţională de Integritate pentru că în calitate de preşedinte CJ a încheiat cu firma sa 5 contracte, în valoare de 638.000 de euro. În dosarul 8.586/2/2011, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, avocatul lui Stancu a depus întâmpinare, iar la al doilea termen de pe 19.03.2012 a fost cerută o amânare, următorul termen fiind pe 28.05.2012, cu două săptămâni înaintea alegerilor locale, la care Bunea va fi candidat USL la preşedinţia CJ Brăila. Între timp, Concivia SA a încheiat cu Primăria Făurei contractul nr. 706/30.01.2012, în valoare de 641.959 lei, pentru construirea unui parc de agrement în oraşul Făurei.

Bunea Stancu mai e judecat şi pentru „infracţiuni de corupţie”, în dosarul în care DNA a descoperit operaţiuni ilegale în finanţarea campaniei lui Mircea Geoană la prezidenţialele din 2009. Alţi trei inculpaţi sunt patronul Interagro SA, Ioan Niculae, directorul Interagro, Viorel Barâc, şi directorul Insomar, Gh. Teodorescu. Potrivit rechizitoriului DNA, în 2009 Bunea Stancu şi-a folosit influenţa pentru obţinerea de la Ioan Niculae a 1.000.000 euro, bani destinaţi campaniei lui Geoană.

În schimbul milionului de euro, lui Nicolae i se oferea posibilitatea de a nominali­za ­directorii Distrigaz, în condiţiile în care firmele sale sunt mari consumatori de gaze ­naturale. În dosarul 938/299/2012 au fost date amânări atât pe 24.02.2012, cât şi 23.03.2012. Următorul termen e pe 20.04.2012. 

„Apetenţă” pentru banul public

În ultimii ani, preşedintele PSD şi CJ Brăila a fost implicat în mai multe scandaluri, cele mai multe legate de afacerile pe bani publici ale firmei de construcţii Concivia SA, pe care o controlează prin intermediul Bursagrirom SA Brăila, la care este acţionar majoritar.

În perioada 2009-2011, Concivia SA a încheiat cu CJ, Primăria Brăila şi primării din judeţ contracte în ­valoare de aproximativ 25 ­milioane lei.

Cele mai citite

Fundașul Kike Salas, arestat pentru implicare în pariuri sportive ilegale!

Poliția spaniolă a arestat marți fundașul central Kike Salas, legitimat la Sevilla, sub acuzația că ar fi primit în mod intenționat cartonașe galbene pentru...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă