Disputele dintre liderii clujeni ai Aliantei „D.A.” ar putea provoca scurtcircuitarea coalitiei de guvernamant. Practic, membrii PNL si cei ai PD seamana cu niste tovarasi de afaceri care merg la restaurant, iar la final nu se inteleg cine trebuie sa plateasca masa. In conditiile in care actuala coalitie de guvernare trebuie sa isi asume reforme dureroase, nota de plata ar urma sa fie una consistenta.
Pana atunci, fiecare partid incearca sa isi consolideze organizatiile teritoriale. Cel mai dezavantajat a fost la alegeri PNL, care in schimbul postului de presedinte al Consiliului Judetean si-a sacrificat candidatii la posturile de primari din orasele importante. Astfel ca in urma alegerilor locale, PNL avea un singur primar de oras, cel din Gherla.
Intre timp, liberalii si-au consolidat serios pozitiile in nordul judetului. Independentul Ioan Ungur, ales cu sprijinul Aliantei, a intrat in PNL, la fel ca si primarul comunei Bontida, Vasile Bodocan, ales pe listele PNTCD. Tot din Dej provine si subprefectul liberal Calin Platon, care coordoneaza si Oficiul Prefectural din oras. Astfel ca in acest moment, Dejul a devenit bastionul PNL in judet.
In schimb, PD a continuat sa isi fortifice pozitiile la nivelul administratiei judetene. Postul de prefect obtinut de presedintele organizatiei municipale a partidului, Mihail Hardau, s-a dovedit unul mult mai important decat estimau democratii mediat dupa alegerile generale. Hardau a instalat o mare parte dintre liderii partidului in pozitiile-cheie din cadrul directiilor descentralizate. Unele dintre acestea, cum ar fi Directia Sanitar-Veterinara ori Directia de Sanatate Publica, pot oferi avantaje electorale extrem de importante pentru PD in mediul rural, in eventualitatea organizarii unor alegeri anticipate anul viitor.
In prezent, liderii PD controleaza Directia Regionala de Ape Somes-Tisa, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Inspectoratul Scolar Judetean, Directia Sanitar-Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Regia Autonoma a Domeniului Public, Casa de Cultura a Studentilor, Directia Silvica si Casa de Pensii. In schimb, liberalii au primit doar sefia Directiei Agricole, cea Inspectoratului de Stat in Constructii si cea a filialei clujene a Regiei Autonome a Protocolului de Stat „Victoria”.
Tensiunile care au aparut la Cluj sunt, de fapt, un diagnostic pentru raceala care s-a instaurat in Alianta PNL-PD la nivel national. Liderii PD cum ar fi vicepresedintele Ioan Oltean, care este si deputat de Bistrita-Nasaud, au criticat prestatia ministrilor liberali. Senatorul clujean Norica Nicolai a calificat drept „politicianiste” declaratiile presedintelui PD Emil Boc, care este si primar al municipiului Cluj-Napoca, referitoare la schimbarea conducerilor radioului si televiziunii publice, in conditiile in care pana acum luptau cot la cot impotriva PSD, iar in fotografiile din campania electorala, liberalii si democratii din judet pareau o unica familie fericita si unita.
Interesant este ca aceste tensiuni au fost produse la Cluj, unde organizatiile locale ale celor doua partide pareau ca sunt in relatii mai mult decat apropiate. Clujul a fost singurul judet in care Alianta a prezentat liste comune de candidati la alegerile locale, de aceea fisurile aparute in relatia dintre cele doua partide pot reprezenta semnalul unui adevarat seism politic.
In momentul de fata, din tot acest scandal, democratii sunt cei care ies avantajati. PNL are parte de o imagine viciata de cresterea impozitelor, in timp ce PD, perceput drept partidul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, este in crestere in sondaje. Disputele dintre cele doua partide la Cluj sunt alimentate si de faptul ca in prezent adversarii lor politici par sa fi intrat in hibernare, in ciuda caldurii inabusitoare.
Pe de alta parte, PSD si PRM nu stanjenesc coalitia decat prin proteste anemice, si care intotdeauna vin ca reactii la actiunile politicienilor de la putere. Cele doua partide au pierdut initiativa politica la Cluj si nu par capabile sa treaca la ofensiva in viitorul imediat.