Livezile de pomi fructiferi din judetul Mures au fost infectate cu Focul Bacterian al Rozaceelor. Astfel, Directia Fitosanitara a emis buletine de avertizare in acest sens care au fost trimise primariilor si marilor producatori din judet.
„La par si gutui avem confirmata infectarea cu Focul Bacterian al Rozaceelor (denumit in termeni populari arsura merilor, perilor si gutuilor Ð n.r.) pe toata suprafata. Deocamdata nu e o situatie catastrofala, pentru ca fenomenul este stapanit in mare parte. Am emis buletine de avertizare, dar problema o reprezinta pomii din gospodarii. Focul Bacterian al Rozaceelor este extrem de periculos, intrucat fiind o bacterioza nu se poate trata pe cale chimica, ci doar prin taierea lastarilor bolnavi sau a intregului pom atunci cand infectia cuprinde peste 50 la suta din acesta”, a declarat seful serviciului Carantina din cadrul Directiei Fitosanitare, Vasilica Costea.
Saptamana trecuta s-a facut o monitorizare, iar din cele 3.319 hectare de livada de meri organizata din judet au fost controlate 2.631 de hectare si toata suprafata a prezentat un anumit grad de atac al infectiei. Reprezentantii Directiei Fitosanitare au mai aratat ca din cei 23.322 de pomi aflati in gospodarii s-a impus taierea si arderea urgenta a 417 meri, 621 peri si 99 de gutui.
„Boala a aparut la noi pentru prima oara in 1996, iar aceasta se raspandeste foarte usor, fiind boala de carantina. La livezile de meri situatia nu este atat de grava deoarece aici se efectueaza tratamente de prevenire a infectiei in doua etape, insa perii si gutuii sunt neglijati, iar de aici se raspandeste infectia. Focul Bacterian al Rozaceelor se presupune ca ataca si caisul, dar inca nu este confirmat acest aspect. Un alt arbust ce raspandeste infectia si este cel mai atacat de aceasta este paducelul, care creste la liziera padurilor si care este complet ignorat”, a mai spus Vasilica Costea.