Experţii prezenţi, joi, la Ocna Mureş, unde miercuri a apărut un crater, au stabilit că fenomenul de surpare stagnează şi nu se propagă către zona blocurilor de locuit, se arată într-un comunicat remis, în cursul serii, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Unirea’ Alba, informeaza Agerpres.
În urma analizei efectuate de către grupul de experţi condus de către prof. univ. dr. Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii din Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică, s-a stabilit că fenomenul de surpare, în urma căruia a apărut un crater de peste 10.500 de metri pătraţi, stagnează.
Au fost restabilite toate utilităţile în zona afectată- alimentarea cu gaz metan, energie electrică şi telefonie. Peste 2.000 de consumatori nu au beneficiat de căldură în locuinţe peste 30 de ore.
În cursul serii de joi au fost retrase din dispozitiv forţele şi mijloacele din cadrul ISU ‘Unirea’, aflate la faţa locului de peste 30 de ore. Au rămas pentru securizarea zonei afectate echipaje ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, compuse din 11 cadre, cu trei autoturisme şi un echipaj al poliţiei locale.
Un supermarket, un magazin de optică şi un atelier de reparaţii frigidere au fost distruse şi sunt fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Administraţiei Financiare, iar un atelier de tinichigerie este avariat, fiind în pericol de prăbuşire. Hala principală prezintă fisuri majore.
O casă de locuit este prăbuşită pe jumătate, iar restul este în pericol de prăbuşire, o altă casă prezintă fisuri majore la structura de rezistenţă, fiind, de asemenea, în pericol de prăbuşire. Alte două case de locuit au fisuri în structura de rezistenţă, precum şi două cabinete medicale.
Surparea a fost cauzată de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând S.C. Salina R.A. din oraşul Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă, potrivit reprezentanţilor ISU Alba.
În timpul nopţii de miercuri spre joi s-a asigurat iluminatul cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului, prin observarea martorilor instalaţi şi patrularea zonei. Au fost evacuate 19 persoane, precum şi bunurile din cinci imobile, din Trezorerie, un magazin şi din cele două cabinete medicale. Bunurile din casa parohială ortodoxă şi Trezoreria Ocna Mureş au fost evacuate la Căminul Cultural, respectiv la Casa de Cultură. Unii dintre locatarii mai multor blocuri situate în apropierea craterului au preferat, de teamă, să-şi evacueze încă de miercuri bunurile din apartamente, ca o măsură de precauţie, cu toate că nu a fost emis un ordin în acest sens din partea autorităţilor.
Aproape 200 de angajaţi ISU, jandarmi, poliţişti, militari, au fost mobilizaţi la faţa locului încă de miercuri.