Cateva sute de persoane, venite din toata tara, au umplut, ieri, pana la refuz sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, pentru a participa la ceea ce organizatorii, filiala Alba a PC, au numit „manifestare publica patriotica sub sintagma „Limba Romana nu se negociaza””. Reprezentantii partidului, in frunte cu deputatul de Alba, Nicolae Popa, si vicepresedintele PC, generalul Mircea Chelaru, dar si cei ai asociatiilor si fundatiilor culturale invitate au tinut discursuri radicale, intrerupte periodic de reactia si scandarile de aprobare ale salii.
Intalnirea a fost deschisa de catre deputatul Nicolae Popa, care a anuntat ca in sala sunt si reprezentanti ai partidelor politice (de fapt doar ai PSD), dar si ai unor organizatii civice romanesti, cum sunt Societatea „Avram Iancu”, „Vatra Romaneasca”, „Cultul Eroilor”, „ASTRA” si Fundatia „1 Decembrie 1918”.
Dupa rugaciunea rostita de un preot din Alba Iulia si intonarea imnului de stat au urmat discursurile participantilor, unele de-a dreptul radicale, cum a fost cazul presedintelui Societatii „Avram Iancu”, Victor Bercea, sau pur si simplu spuse pe un ton foarte inalt, dar fara un mesaj foarte clar, cum a fost cazul poetului din Alba Iulia, Ion Marginean. Vorbitorii si-au orientat tirul asupra liderilor UDMR si ai UCM, si in special asupra lui Marko Bela.
Propuneri imposibile si amenintari neclare
Unii dintre acestia au cerut subventionarea de catre stat a ziarelor de limba romana din Harghita si Covasna si obligarea posturilor de radio locale sa introduca in grila lor de programe si emisiuni in limba romana, reprezentare in Parlament a romanilor din cele doua judete, dar si eliminarea de pe ordinea de zi a celor doua camere, a proiectului de lege privind minoritatile, moment in care cei din sala s-au ridicat in picioare, scandand: „Unitate!” sau „Murim, luptam, si limba aparam”.
Unul dintre cele mai dure discursuri au apartinut presedintelui Societatii „Avram Iancu”, Victor Bercea, care a vorbit despre „comitete de apararea integritatii teritoriale a Romaniei”. „Ele, practic, exista pe structura Societatii „Avram Iancu”. Nu trebuie decat un semnal pentru ca presedintele filialei sa devina organizatorul acestor comitete”, a spus Victor Bercea.
Ulterior, liderii PC au evitat acest subiect. Dupa ce initial a incercat si el sa evite subiectul, vicepresedintele formatiunii politice, Mircea Chelaru, a spus ca nu doreste ca declaratia respectiva sa nasca speculatii si a afirmat ca nu exista conotatii paramilitare in cele spuse de Bercea. De altfel, si Chelaru a sustinut un discurs antimaghiar, dar ceva mai nuantat si mai inchegat. „Limba romana este refuzata acum de cei pe care i-am imbastinat acum cateva sute de ani”, a afirmat acesta.
La randul sau, deputatul Nicolae Popa a prezentat un proiect de lege, primit cu urale de catre sala, prin care propunea ca functionarii publici din administratia publica locala si serviciile deconcentrate, carora le este asigurata folosirea limbii materne in administratia publica, sa fie obligati sa obtina si un certificat privind cunoasterea limbii romane scris si vorbit, eliberat de o institutie de invatamant. La final, in sala a fost prezentata o rezolutie in cinci puncte, in care se cerea ca vicepremierul Marko Bela sa isi „ceara scuze public poporului roman” pentru anumite declaratii ale sale, autosesizarea Ministerului Public pentru „instigare la ura nationala, incitare la separatism teritorial si discriminare”, un act normativ care sa cuprinda obligativitatea de catre toti cetatenii a cunoasterii limbii romane, scoaterea Consiliului National Secuiesc in afara legii si obligarea UDMR sa-si declare loialitatea fata de Statul national unitar Roman.
Orientare spre electoratul din Transilvania
In document, intocmit sub semnul „limba romana nu se negociaza”, s-au strecurat, insa, si cateva greseli gramaticale. Programul a mai continuat apoi cateva zeci de minute in fata Casei de Cultura a Sindicatelor, unde deputatii din mai multe judete au discutat cu cei prezenti, ba chiar au si jucat Hora Unirii, pe muzica fanfarei din Cugir.
Schimbarea substantiala de discurs a conservatorilor arata orientarea acestora spre electoratul din Transilvania, care „scapa” PRM. Daca pana acum acestia discutau despre sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii si alte subiecte similare, acum tema principala pe care o dezvolta public este cu tenta nationalista.
De altfel, intentia de a „rapi” din alegatorii acestui partid a fost vizibila si in discursurile liderilor prezenti la Alba Iulia, care au incercat sa induca ideea ca mesajul lor este „altceva” decat cel al PRM.
Pe de alta parte au evitat sa atace partidul lui Vadim, avand in vedere o posibila varianta lansata de Chelaru, privind alegerile pentru presedintia Camerei Deputatilor. Acesta a spus ca in conditiile in care deputata Daniela Popa, propusa de PC pentru sefia camerei inferioare a Parlamentului, intra in turul al doilea, cu reprezentantul Aliantei, PSD si PRM ar putea vota alaturi de conservatori.