Un control al Camerei de Conturi a judetului Alba a descoperit nereguli importante la una dintre firmele aflate in subordinea Consiliului Judetean, respectiv SC „Drumuri si Poduri Locale” SA (DPL). Este vorba, in primul rand, de nefacturarea in termenele legale a unor lucrari receptionate in anii 2003 – 2004 in valoare totala de aproximativ sapte miliarde lei vechi, care a dus la diminuarea nejustificata, in opinia reprezentantilor Camerei de Conturi, a veniturilor la bugetul de stat, reprezentand TVA, cu peste 1,1 miliarde lei.
Conform documentului de control, „DPL” nu a facturat lucrari catre CJ si catre firma privata „Construct Invest” SRL Alba Iulia a unor lucrari in suma de peste 4,8 miliarde lei in anul 2003 si de aproape 2,2 miliarde in 2004. Din acest motiv, statul a pierdut nejustificat incasari din TVA in valoare de peste 1,1 miliarde lei.
„Raspunzatori pentru cele prezentate mai sus se fac directorii generali din perioada 2003-2004 (ing. Ioan Farcas, ing. Ioan Dreve si subing. Mihai Contan) si contabilul-sef din acea perioada”, se arata in documentul intocmit de echipa de control. De asemenea, firma al carei actionar unic este Consiliul Judetean, nu a facturat lucrari de covor asfaltic prestate pe DJ 705 B in septembrie 2004, in valoare de 265 de milioane de lei, motiv pentru care nu s-a platit nici TVA pentru aceasta suma.
Beneficiarul era chiar CJ, iar raspunzator pentru aceasta situatie a fost considerat tot actualul director al „DPL”, Mihai Contan, contabilul-sef si directorul economic de atunci. Contan, dar si fostii directori Ioan Dreve si Romi Dragosin (din mandatul PSD) sunt considerati vinovati si pentru ca nu au virat in termenele legale la bugetele locale ale Primariei Unirea si Pianul de Sus a impozitelor pe cladiri si teren, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor celor doua comune, unde societatea are sectii.
Firma din subordinea CJ a virat in schimb, nejustificat, 15 milioane lei in contul SC „Cominco Transilvania” SA Abrud. Banii reprezentau plata pentru 632 de kilometri parcursi numai pe hartie de mijloacele de transport ale societatii private. Responsabil a fost considerat seful Sectiei Campeni a „DPL”, Iosif Olar, care ar fi si recunoscut cursele neefectuate.
Si bugetul CJ a avut de suferit din cauza modului in care a fost administrata firma. Din cauza ca dividendele pentru anul 2002 nu au fost virate la timp, institutia a pierdut o jumatate de miliard de lei. Consilierul judetean Gheorghe Ivinis a declarat ca va cere ca intregul raport sa fie „inaintat organelor de cercetare penala” si a lasat sa se inteleaga ca o parte din responsabilitatea pentru situatia de la „DPL” o are unul dintre fostii directori din vremea PSD, Romi Dragosin, care este si presedintele organizatiei orasenesti din Sebes a acestui partid.
De altfel, Ivinis a parasit filiala social-democratilor, pe listele caruia a fost ales, tocmai din cauza conflictelor cu Dragosin.
„DPL” a fost, ani la rand, principala firma a CJ prin care liderii politici aflati la Putere controlau sume foarte importante din banii publici, de unde si interesele foarte mari care s-au invartit, de-a lungul timpului, in jurul societatii.