21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAfacerea "Mercedes"

Afacerea „Mercedes”

Primăria din oraşul de pe Bega va cumpăra 30 de autobuze Mercedes în valoare de 11 milioane de euro.

Primăria Timişoara a împrumutat 11 milioane de euro de la BRD prin leasing bancar pentru a cumpăra 30 de autobuze Mercedes. Contractul va face obiectul unui control din partea Prefecturii Timiş. Prefectul Mircea Băcală a declarat, ieri, că i se pare suspect că în această perioadă de criză, cu măsuri de austeritate care au scos românii în stradă, administraţia ti­mişoreană a găsit de cuviinţă să fie preocupată de înnoirea parcului de autobuze al regiei locale de transport în comun. Asta, în condiţile în care RATT are o datorie publică de 10 milioane de euro, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş a decis, în urmă cu puţin timp, să pună sechestru asigurător pe tot parcul de tramvaie, autobuze şi troleibuze ale societăţii. «Nu mi se pare normal ca pe criza asta să cheltuim atâtea milioane de euro pe autobuze. M-am autosesizat şi voi trimite corpul de control să verifice contractul semnat de primărie cu BRD pentru achiziţionarea celor 30 de autobuze Mercedes. În cazul în care vor fi descoperite nereguli, voi ataca hotărârea de consiliu local ce permite investiţia de 11 milioane de euro în contencios-administrativ», a avertizat, ieri, prefectul Băcală.

Replica primăriei

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, a declarat că acest contract a fost verificat şi răsverificat de instituţiile de control ale statului. «Totul este legal. Prefectul poate să-şi trimită corpul de control, pentru că nu va descoperi decât o procedură corectă de achiziţii publice. Din câte ştiu, iniţial România nu a fost pe lista ţărilor în care Daimler Chrysler să fi avut probleme» .Licitaţia pentru achiziţionarea celor 30 de autobuze s-a desfăşurat în urmă cu trei ani, însă de atunci dosarul acestei achiziţii publice s-a plimbat prin instanţele de judecată. Procedura de adjudecare a fost contestată de patru ori. Cele 30 de autobuze, cu preţuri curpinse între 180.000 şi 210.000 de euro, au o capacitate de minimum 140 de persoane. 

Acuze internaţionale

Suspiciunile reprezentantului Guvernului în teritoriu sunt alimentate şi de faptul că edilii Timişoarei au parafat afacerea cu Mercedes în perioada în care concernul german a fost acuzat că a plătit zeci de milioane de euro mită, în 22 de ţări din toată lumea, pentru a semna contracte de achiziţii de maşini. În perioada investigată, Primăria Bu­cu­reştiului a cumpărat 1.000 de autobuze Mercedes, iar Primăria Timişoara se află şi ea în top cu 55 de garnituri achiziţionate în 2005 şi alte 30 în prezent. Anchetatorii americani din dosarul Mercedes au descoperit că autorităţile din România, Bulgaria, Libia şi Letonia ar fi primit «plăţi improprii» în valoare de 5,24 milioane de dolari.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Sfârșit tragic pentru o tânără absolventă de Medicină. A murit într-un accident rutier

Sfârșit tragic pentru o absolventă de Medicină, care și-a pierdut viața într-un accident rutier din Bistrița-Năsăud. Tânăra se afla ca pasageră pe o motocicletă...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă