Elevii constănţeni, câştigători ai proiectelor ştiinţifice prezentate în acest an la NASA şi-au prezentat, sâmbătă, la Teatrul de Stat, lucrările premiate de specialişti. În ultimii zece ani, proiectele trimise la agenţia spaţială americană sunt recompensate cu premii şi menţiuni. Membrii Centrului de Cercetări al Elevilor s-au arătat nerăbdători să povestească toate etapele realizării staţiilor spaţiale. A fost multă muncă, ore în şir de studiu în timpul lor liber, dar a meritat rezultatul, au spus liceenii. Viitorii oameni de ştiinţă s-au ocupat de fiecare detaliu, au creat noi concepte, au proiectat şi gândit staţiile orbitale ca un oraş întreg, de la sisteme de salubrizare până la lacuri şi părculeţe, astfel încât fiecare locuitor să nu fie stresat de nimic.
Idei de succes
Constănţenii realizează cu succes mai multe tipuri de nave şi baze lunare, cu rol de a exploata resursele de pe lună. ”Eu m-am ocupat de proiectarea clădirilor şi ambientului. A fost destul de complicat deoarece într-o staţie nu poţi avea orice fel de clădire, aceasta trebuie să aibă pereţi rotunzi, să respecte o anumită limită de înălţime, să fie cât mai bine organizată. M-am inspirat de la diverşi arhitecţi pe care i-am studiat”, ne-a spus Nasta George Ştefan, elev în clasa a XI-a la Colegiul de Artă. ”Eu am fost grafician 3D şi puţin pe 2D. M-am ocupat de aproape tot ce ţine de modelarea clădirilor, a staţiilor”, a completat Popa Cristian Vlad, tot de la Colegiul de Artă. În spaţiul creat de adolescenţi, fiecare om munceşte în condiţii moderne. De asemenea, se poate recrea în spaţii de relaxare.
”La Houston am avut de realizat o staţie spaţială în atmosfera lui Venus. Condiţiile din atmosfera lui Venus sunt deosebit de aprige. Presiunea este de 93 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, iar temperatura ajunge până la 40 de grade Celsius. Însă temperatura şi presiunea descresc o dată cu altitudinea, astfel că la 55 km în atmosfera venusiană există o zonă unde presiunea şi temperatura sunt aproximativ aceleaşi ca la suprafaţa pământului şi de aceea s-a optat pentru construirea unei staţii plutitoare”, a precizat Moise Răzvan, de la Liceul Ovidius.
”Cosmosul va fi plin de români peste 20 de ani”
Alături de elevi, la eveniment au participat dascălii îndrumători care au avut numai cuvinte de laudă la adresa liceenilor. ”Indiferent al cui este spaţiul, al pământenilor sau al extratereştrilor, el va fi aşa cum îl proiectează tinerii noştri”, a menţionat directorul Liceului Teoretic Ovidius, prof. de fizică Cristina Anghel. ”Avem un palmares impresionant. Constanţa poate fi fără îndoială o stea în constelaţia NASA. Este o concentrare de inteligenţă în liceele noastre care poate fi invidiată de orice oraş din lume”, a declarat directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, prof. Vasile Nicoară. Prof. de fizică Ion Băraru, coordonatorul echipelor constănţene, a povestit unul dintre momentele de la NASA. Când a intrat o echipă de români s-a făcut linişte în sală şi s-a auzit: The Romanians. După SUA, dar pe locul I ca valoare, este bineînţeles România. Ceea ce în urmă cu câţiva ani era o încercare relativ timidă de a cuceri mai mult înălţimile ştiinţei decât cunoaşterea şi aprecierea mondială a devenit astăzi fenomentul Constanţa. Elevii, care reprezentau una sau două şcoli, acum reprezintă o mare parte a şcolilor din Constanţa. Cosmosul va fi plin de români peste 20 de ani.
Din păcate, şi în acest an şansele reale ale câştigătorilor de a fi prezenţi la NASA sunt reduse. Cei mai mulţi dintre elevi ne-au spus că nu au bani pentru deplasarea pe tărâmul american, la San Diego, acolo unde, în luna mai, premianţii sunt aşteptaţi pentru a-şi prezenta proiectele. Un drum dus-întors costă 2.000 de dolari. „Ar fi fost frumos să ne putem prezenta proiectele acolo şi să facem cunoştinţă cu mai mulţi oameni de ştiinţă, dar nu am reuşit să facem rost de o sponsorizare“, ne-a spus unul dintre elevi.
În acest an, la NASA Ames Space Settlement Design Contest, elevii constănţeni au obţinut 29 de premii şi menţiuni. Dintre distincţii, patru sunt premii I, opt sunt premii II, au fost acordate şapte premii III, şi zece menţiuni.
Unităţile şcolare participante au fost Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Liceul Teoretic „Ovidius“, Colegiul de Artă „Regina Maria“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Liceul Internaţional de Informatică, Liceul Teoretic „Traian“, Liceul Teoretic „Decebal“, Şcoala „Cambridge“ şi Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“. Elevii au fost coordonaţi de profesorii Dobrin Ioan, Dobrin Claudia, Oprea Lucian, Anghel Cristina, Nicolescu Adrian, Dogărescu Adina, Beşcucă Andrei, Gevat Ismet Nejdet, Maga Cristinel şi Băraru Ion.