Numaratoarea inversa a inceput pentru autoritatile romane, in prag de aderare la Uniunea Europeana. Toate partidele, indiferent de culoarea politica, si-au mobilizat alestii locali in elaborarea de proiecte prin care banii europeni sa ajunga la bugetele locale.
Practic, prin absorbtia de fonduri ar trebui eliminate diferentele, ca de la cer la pamant, dintre localitatile romanesti si cele din tarile membre ale UE. In perspectiva alocarii de fonduri, conducerea organizatiei judetene a PD a constituit un grup de lucru, a carui misiune este pregatirea administratiilor publice locale si a primarilor ce reprezinta Partidul Democrat in judetul Constanta pentru accesarea fondurilor structurale si de coeziune. Membrii echipei, constituita de Biroul Permanent Judetean, s-au intalnit pentru a pune la punct directiile de actiune.
Grupul, condus de vicepresedintele organizatiei judetene, Constantin Chirila, a intocmit lista tuturor autoritatilor de management in ce priveste politica de coeziune si a nominalizat responsabili pe domeniile ce vor beneficia, incepand din 2007, de fonduri structurale.
Incubatorul… afacerilor
De asemenea, membrii grupul de lucru au discutat despre posibilitatea intocmirii unor programe de instruire si seminarii, la care sa sustina prelegeri experti in domeniu. Concret, informatia trebuie sa ajunga la viitorii beneficiari ai banilor europeni prin intermediul programelor pe care le vor elabora autoritatile locale.
Ca o prima propunere, la viitoarea intalnire, membrii grupului de lucru va dezvolta ideea constituirii unui incubator de afaceri in orasul Navodari, dar isi propune sa identifice teme de proiecte prin care sa se obtina finantari dupa 1 ianuarie 2007. Responsabilitatea de a instrui primarii democrati si de a gasi teme pentru proiecte a fost data pe mana a 11 membri, printre care, Tudorel Calapod, Ionel Manafu, Senol Zevri, Emilia Ursein, Mihai Petre, Constantin Avatavului si Narciz Amza.